Loppusyksyllä vesi on viilentynyt mukavasti, hauen aktiivikalastajan kannalta. Isot hauet hakeutuvat mataliin vesiin, joissa on heille suojaa ja ruokaa. Usein suuret hauen löytyvät erittäinkin matalista pohjukoista, vettä ei aina tarvitse kuin puolisen metriä.

Erityisesti tänä syksynä on ollut havaittavissa myös muunlaista käyttäytymistä. Isompaakin haukea on löytynyt ihan mukavasti syvemmältä. Matalan lahdukat ovat paikoitellen täynnä pintaan asti ulottuvaa vesikasvia, ärviää. Kalastus näillä paikoilla on hankalaa, melkein jokaisella heitolla koukut jäävät kiinni vesikasveihin. Kun viileällä vedellä ei oikein pintavieheitäkään voi käyttää, jää usealta moni potentiaalinen hyvä paikka kunnolla kalastamatta. Mutta älä lähde tietämältäsi hot-spotilta kauas. Usein lahtien edustoilla ja suilla on syvempää kaislaa/kivikkoa, jossa ei ärviä kasva ainakaan pintaan asti. Tällaisella paikalla vesi vaihtuu enemmän, on hapekkaampaa ja kerää hauen toivomaa ruokakalaakin kivasti.
Eli hyvä passipaikka mammahauelle. Kapeiden salmien kaislareunat toimivat myös mainiosti, erityisesti jos vettä on noin 3-4 metriä. Syvempääkin kannattaa koittaa, jos hermo kestää niin syvempää kalastamisen.

Käytä hieman syvemmälle meneviä vieheitä. Tärkeää, tai oikeastaan erityisen tärkeää on pystyä pitämään näillä vieheillä taukoja kelauksessa, eli viehe ei saa upota tai kellua liian nopeasti. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi 15cm hitaasti uppoava Jigwobbler tai 5” Flexfish, jos hauet syövät silakkaa/salakkaa. Normaalisti viileän veden hauen kalastusessa pidetään 1-2 sekunnin stoppeja, mutta nyt erityisen tehokkaita ovat 4-5 sekunnin stopit, jotka houkuttelevat isoimmat hauet hakemaan helppoa saalista. Tämä edellyttää vieheeltä ja uittajalta tiettyjä ominaisuuksia; soveltuvuutta kuvatun kaltaiseen kalastukseen sekä hyviä hermoja. Muista pitää siimaa silmällä tarkasti. Pidempää stoppia tehtäessä ja veneen rekatessa, ei siima saa jäädä kovasti pussille, jotta havaitsisit vaimeankin tärpin ja pystyisit tekemään riittävän vastaiskun. Mikäli tuulee hiemankin kovempaa, kannattaa ankkuroitua tai pitää itsensä sähkömoottorilla riittävän paikallaan. Syvempää vettä on hitaampi haravoida kuin metrin matalaa lahden pohjukkaa.

Vinkkinä vinkin sisällä: jos kalastuspäivääsi on edeltänyt pakkasyö, etsi kuvailtuja paikkoja, 3-5m syviä kaislanreunoja lahtien suilta ja salmista, tuulen yläpuolelta. Kumpuamisilmiö saa lämpimämmän pohjaveden nousemaan lähemmäksi pintaa, mikä aktivoi kaloja tänä viileänä vuodenaikana.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.