Matias Aho on kalamies, jonka lapsuudesta asti mukana kulkenut harrastus on muuttunut pikkuhiljaa elämäntavaksi. Oulaisista Pohjois-Pohjanmaalta lähteneenä ja Tukholman kautta Rovaniemelle päätyneenä Matias on ehtinyt kalastaa hyvin monenlaisia paikkoja matkansa varrella. Tutuiksi ovat tulleet Etelä-Ruotsin saariston upeat haukivedet ja Perämereen laskevat joet sekä tietysti Tunturi-Lapin kristallinkirkkaat rautuvedet. Nykyään kun Matias puhuu kotivesistään, niin kyseessä on Kemijoki, joka virtaa kirjaimellisesti hänen takapihallaan.

”Minun suurin vahvuuteni kalamiehenä on ehdottomasti monipuolisuus. Siinä missä olisin voinut viime kesänä koittaa parannella ennätystä yhden tietyn lajin kohdalla, onnistuin tekemään sen kolmen eri lajin kohdalla. Jos lasketaan puhtaasti tietyn kalalajin perässä tehtyjä reissuja, niin viime vuonna kävin kuuden eri lajin perässä enemmän kuin viisi reissua. Nämä lajit olivat hauki, ahven, harjus, taimen, kuha ja lohi. Vielä kun lasketaan eri tyylit kalastaa, niin kaavoihin kangistumisesta tai tylsistymisestä ei kyllä ole vaaraa.”

”Edellä mainitusta huolimatta en ole verenmaku suussa kalastava suorittaja, vaan enemmänkin luonnosta ja onnistumisista nauttiva ihminen. Lisäksi minua innostaa palava halu keksiä miksi jokin tietty asia toimi eilen kaloille, mutta ei toimi tänään. Palkitsevin hetki vesillä on ehdottomasti se, kun vaikeana kalastuspäivänä saan kuningasidean, että ”Hei tässä tilanteessa ja näissä olosuhteissahan mun pitää tarjota uistin kalalle näin” ja sen jälkeen saan sen toimimaan.”

Ennätykset:

Vaikka kuinka kalamies kertoo nauttivansa luonnosta, ulkoilmasta tai vaikka hyttysten syöttinä olemisesta, niin kyllähän se on raaka fakta, että koolla on väliä. Omista saavutuksista sen verran että hauen kanssa on päästy +120 cm kerhoon ja harjuksella +50 cm. Taimenen kanssa on taistelu vuosikaudet ja edelleen mennään vuosia vanhalla 60cm/2,8 kg tuloksella. Kuha on näillä pohjoisen vesillä suhteellisen kova 5,1 kg/80 cm. Erityismaininnan ansaitsee jigillä heitetty 84cm lohi. Seuraava haaste on vihdoin löytää se yli kilon ahven.

Paikat ja välineet

Minusta parhaat kalareissut sijoittuvat niin syvälle erämaahan, että muihin ihmisiin ei juuri törmää. Jos yksi paikka pitäisi valita niin Pohjois-Ruotsin vuoriston virtavedet.

Jos pitäisi uuteen paikkaan ottaa yksi uistin mukaan niin hauelle se olisi heittämällä tarjottu Snackbait L 005 (Saksanlippu).

Ahven-, kuha-, harjus- ja taimenreissuun mukaan lähtisi Gunkin Grubby Shad 6cm värissä Red ghost.

Faktat:

Matias Aho

Syntynyt: 1990

Alue: Suomen ja Ruotsin Lappi

Laji: Jigikalastus. perhokalastus, raskas hauenkalastus, pilkkiminen, ismete

Kalalajit: Hauki, ahven, lohi, harjus, taimen ja kuha

Sosiaalinen media @matiasahoo sekä @localfishingcrew

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.