Lipat

-57%
Alkaen: 6,99 3,00 
-62%
Varasto loppu
Alkaen: 7,99 3,00 
-34%
11,99 7,90 
-60%
Varasto loppu
9,99 4,00 

Lipat ja lippauistimet ovat viehemaailmalle samaa kuin sveitsiläinen linkkuveitsi McGyverille – todellinen yleiskalastuksen selkäranka ja tiukkojen tilanteiden erikoisviehe.

Lippauistin on monessakin mielessä kalastajalle se kaikkein turvallisin viehe. Kotimaisista petokaloista käytännössä kaikkia pystyy kalastamaan lipalla.

Lipat ovat monelle suomalaiselle kalastusta harrastavalle myös ensimmäisiä vieheitä, joilla heitellään. Ne ovat keveitä ja helppoja heittää, kalastavat hyvin ja ovat kalastavuuteensa nähden melko edullisia vieheitä.

Lipat toimivat erityisesti heittokalastuksessa. Veto-uisteluun lipat eivät kovin hyvin sovellu, sillä pitkään uitettuna ne alkavat helposti kiertää siimaa. Tämä aiheuttaa siimaan herkkyyttä sotkeutumiselle ja pahimmassa tapauksessa heikentävät siiman vetolujuutta solmujen ja kierteisyyden myötä.

Lippauistimet ovat yksi ensimmäisiä viehemalleja, jotka edelleen ovat viehemarkkinoilla mukana. Lipoilla on pitkä historia, mutta silti edelleen tänä päivänä niillä on tukeva jalansija kalastajien vieherasioissa ja luottopeleinä sillä hetkellä, kun saaliin saaminen takkuaa tai kalastetaan entuudestaan tuntemattomassa vesistössä.

Lipat maistuvat petokaloistamme ahvenelle, hauelle, kuhalle, taimenelle, nieriälle, lohelle, kirjolohelle, toutaimelle ja säyneelle. Muitakin lajeja lipoilla tiedetään saaneen, mutta joka tapauksessa lista lippaan haksahtaneista kalalajeista on pitkä kuin Kekkosen presidenttikausi.

Lipat mökkikalastajan lomaseurana

Sanotaan, että ahven on lomailijan kala. Sitä on helposti tavoiteltavissa silloin kun suomalainen viettää aikaansa lomaillen ja mökkeillen. Voisi siis sanoa samalla, että lippauistimet ovat lomailijan vieheitä. Mökkikalastajan vieherasiassa ei välttämättä tarvitse olla kymmeniä erilaisia vieheitä, mutta lippoja sieltä on hyvä löytyä muutamia erilaisia.

Lipoilla kalastaminen on kevyttä, helppoa ja korkean saalisvarmuuden vuoksi hauskaa ja tuloksekasta. Lipoilla voi kalastaa niin vasta-alkaja, lapsi, intohimoinen lajiharrastaja tai eläkepäiviensä iloksi virvelöivä eläkeläinen. Ja kaikille heille lipat eri muodoissaan ja eri kokoisina, ovat usein olleet avain onnistuneen kalastuspäivän takana.

Ja onpa suomalaisessa kalastushistoriassa pitkä lista lippaan haksahtaneita ennätyskalojakin.