Vaaput

Showing all 24 results

6,99 

Kalastus

Siek Kirre

6,99 
-17%

Kalastus

Cripwalk

5,99 4,99 
7,99 

Kalastus

Siek Bitterling

5,99 

Kalastus

Siek Gobio

7,99 

Kalastus

Siek Guppy

5,99 

Kalastus

Siek Crumb

5,99 
7,99 
8,99 
7,99 
-50%
Alkaen: 9,99 5,00 

Kalastus

Jive 12,5

5,99 

Kalastus

Siek Roach

5,99 

Kalastus

Jive 5cm

Alkaen: 3,99 

Kalastus

Jive 9,5 cm

4,99 
Varasto loppu

Kalastus

Gunki Mothra 90

9,90 
6,99 

Kalastus

Siek Wasp

5,99 
Varasto loppu
9,90 
Varasto loppu

Kalastus

Gunki Gamera 63

8,90 
Varasto loppu

Kalastus

Gunki Kraken 55

8,90 
Varasto loppu

Kalastus

Gunki Gigan 50

9,90 
6,99 

Vaaput eli vaappu-uistimet ovat suomalaiselle kalastuskulttuurille samaa kuin Timo Jutila MM-95 kultajoukkueelle – ajaton kapteeni ja johtaja.

 

Vaappuja valmistettiin aikoinaan kaarnasta ja puusta, joten alkujaan niitä kutsuttiin puukaloiksi. Edelleen kuulee kokeneempien kalastajien puhuvan puukaloista, jolloin he viittaavat nykyisin usein eri muoviyhdisteistä tai balsasta valmistettuihin pikkukalaa jäljitteleviin vieheisiin.

 

Vaaput jäljittelevät ns. täkykalaa, eli pikkukalaa, jota löytyy petokalojen ruokalistalta. Puikkelehtiva ja vikkelä uinti saa usein vieheen takaosan keinahtelemaan puolelta toiselle, jonka ansiosta liikkuminen muistuttaa enemmän tai vähemmän vaappumista.

Vaappujen uintiliike on persoonallinen ja riippuu siitä, millaisella uintilevyllä tai nokkalipalla vaappu on varusteltu. Myös vaapun uintisyvyys riippuu siitä, millainen uintilevy vaapulla on. Mitä pienemmässä kulmassa uintilevy on suhteessa siimaan, sitä syvemmälle vaappu sukeltaa. Vastaavasti jyrkkäkulmainen vaappu ei sukella kovin syvälle, vaan pysyttelee vedon aikana lähempänä pintakalvoa.

Vaaput toimivat läpi avovesikauden

Vaapuilla voi kalastaa käytännössä koko avovesikauden ajan. Vaapun uintiliike vaikuttaa siihen, että toimiiko kyseinen viehe kylmässä vedessä hitaasti potkien, vai onko se lämpimämpien vesien vikkeläuintinen ottipeli.

Mikäli vaapussa ei ole lainkaan nokkalevyä, saadaan niihin uintiliike joko kelaamalla tai vavalla. Näitä vieheitä kutsutaan jerkeiksi tai pintavaapuiksi. Käytännössä vain pintavaappu kuuluu vaaput-otsikon alle ja jerkit ovat vaapuista kehittynyt uudempi viehetyyppi.

Vaappuja on erilaisia: osa kelluu, osa uppoaa ja osa leijuu paikoillaan. Valmistusmateriaalit ovat useimmiten balsa tai jokin muoviseos. Joihinkin muovisiin vaappuihin on lisätty sisälle kuulia, joiden räminän on tarkoitus viehättää tai ärsyttää kalaa iskemään kiinni vaappuun. Vaaput jäljittelevät aina pikkukalaa, joten suurin osa vaappujen väreistä on aluksi ollut varsin luontaisia. Ajan myötä erilaiset ärsykevärit ja muut ”luonnottomat” väriyhdistelmät ovat vallanneet sijaa kalastajien ostoskoreissa.

Vaaput toimivat hauenkalastajan ykkösketjussa yhdessä haukishadien ja jerkkien kanssa täydentäen viehevalikoiman kattamaan kulloisenkin olosuhteen vaatimuksia.