Vavat

9,90
-24%
9,90 
44,90
-50%
44,90 
49,00
-51%

Hyrräkelavavat

Gunki Yurai C 240-XH

49,00 
44,90
-50%
44,90 
44,90
-50%
Varasto loppu
44,90 
49,00
-51%
49,00 
-35%

Hyrräkelavavat

Gunki Iron-T Chooten

209,99 199,00 
44,90
-50%
Varasto loppu
44,90 
38,90
-13%
38,90 
89,00
-18%
89,00 
54,90
-20%
54,90 
38,90
-13%
38,90 
54,90
-20%
54,90 
Uutuus
Varasto loppu
129,00 
89,00
-10%
89,00 

Vavat ovat elintärkeä osa kalastusta, olitpa sitten heittokalastaja, uistelija tai onkija. Kalastusharrastus saa yleensä alkunsa onkimisesta ja sitä seuraavassa vaiheessa aloitteleva kalastaja saa käyttöönsä ensimmäisen virvelinsä. Harrastuksen alkuvaiheessa käytettävissä olevaan vapaan harvoin tulee kiinnitettyä sen kummempaa huomiota. Kunhan vaan pääsee kalastamaan ja harrastamaan.

Mitä pidemmälle kalastusharrastus etenee ja kuljettaa mukanaan innokasta harrastajaa, sitä merkityksellisemmäksi nousee oikeanlaisen vavan valinta. Jokaiseen kalastusmuotoon ja jokaiselle kohdekalalle löytyy periaatteessa oma vapansa. Lisäksi vavan valintaan vaikuttaa tietysti sekin seikka, että onko käytössä umpi-, avo- vai hyrräkela.

Jigikalastuksessa kohdekalalla ja kalastustekniikalla on iso merkitys vapaa valittaessa. Ahvenen jigauksessa parhaiten toimivat vavat ovat kärkitoimisia tai ¼ toimisia. Ahvenen suu on petokaloistamme herkimpiä ja pehmeimpiä, joten liian jäykällä vavalla operoidessa kalan suu saattaa jopa repeytyä pahoin ja karkuutuksia tulee tämän myötä paljon. Kärkitoiminen vapa mahdollistaa myös todella herkän tuntuman pohjaan ja tärppien havainnointi on paljon helpompaa ja tarkempaa.

Kuhalla puolestaan on luinen ja kova suu, joten tartuttaakseen kuhan, on kalastajalla syytä olla käytössään vapa, jossa riittää selkärankaa ja tarvittavaa voimaa kalan tartutukseen. Kova suu ja usein kalastusalueella vallitseva ahvenen jigausta syvempi vesi luovat haasteen vavalle. Tartutuksen on tapahduttava nopeasti ja vastaiskun oltava terävä. Ahvenjigausta jäykempi vapa on siis tarpeen.

Vavan valinta vertikaalijigaukseen

Vertikaalijigauksessa on kyse siitä, että jigiä ei perinteisen jigikalastuksen tavoin heitetä, vaan se lasketaan veneen laidalta pohjan tuntumaan. Vertikaalijigauksessa usein etsitään kaikuluotaimen avulla kalastusalueelta tavoiteltua kohdekalaa veneen alle ja kaikuluotaimen näytölle. Kun kala tai kalat on saatu näkyviin kaikuluotaimeen, lasketaan vertikaalijigi varovasti kalan yläpuolelle ja yritetään houkutella kala nousemaan ja iskemään kiinni jigiin. Tässä kalastusmuodossa lyhyt ja jämäkkä vapa on omiaan.

Vertikaalijigauksessa kala iskee vieheeseen raivokkaasti ja usein vain muutaman metrin päässä, joten vavasta pitää löytyä rutkasti voimaa vastaamaan kalan menohaluihin.

Bloggaajamme Perttu Haanpää on tuonut suuren yleisön tietoisuuteen täsmävertikaalijigauksen, jossa kalastettavaa vesialuetta saatetaan elektroniikan avulla luodata pitkäänkin, kunnes haluttu kohdekala löytyy. Etsinnän jälkeen vene pitää vielä saada liikuteltua kohdekalan yläpuolelle ja tarjota tämän jälkeen kuminen viehe kalan päänmenoksi. Perttu on tällä tekniikalla kalastanut suuren määrän valtavia kuhia, suurimpana maailman suurin catch & release -kuha; 14,9 kg yksilö!

Hauenkalastajan vapavalinta on iso ja jäykkä

Haukivieheet ovat kasvaneet 2000-luvulla etenkin heittokalastajien valikoimissa valtavasti. Vielä 1990-luvun puolella harva heitti pelkästään yli 100 grammaisilla vieheillä. Nykyään tämän painoiset vieheet eivät ole vielä edes sieltä suurimmasta päästä. Painavista vieheistä johtuen hauenkalastajan vavat ovat yleensä jäykkiä ja pitkiä.

Hauenkalastuksessa kalan tartutus on yleisempiä haasteita. Joustamattoman kuitusiiman ja oikeanlaisen vavan avulla saatat parantaa kalastustasi merkittävästi!

Suurimmat verkkokaupassamme myytävät shadit, eli haukijigit, painavat yli 150 grammaa. Näiden heittämiseen valikoimastamme löytyvät esimerkiksi Gunkin Iron-T sekä Snackbaitsin Black Whip.

Pienemmille ja kevyemmille vieheille löytyy samojen valmistajien mallistosta monia eri vaihtoehtoja.

Jerkkikalastuksessa vavat ovat myös melko jäykkiä, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla niin pitkä kuin shadeilla kalastettaessa. Varsinkin jerkkikalastuksen alkuvuosina Suomessakin suosittiin lyhyitä, kuuden jalan (180 cm) mittaisia vapoja. Nykyään jerkkivalikoima laajentunut ja markkinoilla on helpommin uitettavia jerkkejä, jolloin vapakin saa olla hiukan entisaikoja pidempää mallia.