Jerkit

Varasto loppu
-25%
Alkaen: 19,99 14,90 
-34%
14,99 9,90 
-57%
Varasto loppu
Alkaen: 22,99 10,00 
-44%
13,99 7,90 

Jerkit ja jerkkikalastus rantautuivat Suomeen 2000-luvun alussa ja mullistivat tullessaan koko suomalaisen hauenkalastuskulttuurin. Pitkään suurhaukikisojen tilastoja ja palkintosijoja hallinneet isot vaaput saivat todellisen haastajan viehemarkkinoilla.

Ja ei se pelkäksi haastamiseksi jäänyt, sillä jerkit nousivat sekä saalistilastoissa että hauenkalastajien vieherasioissa vaappujen ohi.

Käsite jerkki tulee englanninkielisestä termistä jerk bait. Käytännössä se tarkoittaa uintilevytöntä, vaappua muistuttavaa isoa haukiviehettä, jolle uinti syntyy suuressa määrin kalastajan oman käsialan myötä.

Jerkit uivat viettelevästi jo pelkällä suoralla kelauksella, mutta jotkut mallit saattavat vaatia uidakseen kalastavasti hyvinkin voimakasta vapauittoa. Aloittelijan on hyvä tutustua jerkkikalastukseen helposti uivien mallien kanssa ja siirtyä sen myötä käsialaa vaativien vieheiden pariin, jotta innostus säilyy ja saalista tulee.

Aloittelevan jerkkikalastajan kannattaa kalastaa ankkuroidusta veneestä, jolloin vieheen uittaminen on huomattavasti helpompaa kuin liikkuvasta veneestä. Kokemuksen myötä oppii kyllä kalastamaan myös liikkuvasta veneestä, jonka myötä päivän aikana kalastettavan alueen koko kasvaa huomattavasti.

Jerkit toimivat läpi avovesikauden

Jerkkikalastus on aktiivisen hauenkalastajan kalastustavoista muoto, joka toimii läpi avovesikauden. Hitaasti uppoavat mallit mahdollistavat kalastuksen kylmissäkin vesissä, jolloin uitossa korostuu tauot. Uititpa sitten kelalla tai vavalla, kannattaa jerkin antaa välillä levätä, jolloin hauen ärsytyskynnys yleensä ylittyy. Mitä huonompaa tai arempaa on hauen syönti, sitä pidempiä taukoja kannattaa uitossa pitää.

Kesällä ja lämpimillä vesillä puolestaan nopeampiuintiset jerkit saavat hauet avaamaan suunsa ruokaillakseen.

Jerkit ovat siinä mielessä helppoja vieheitä kalastaa, että niillä kalan tartuttaminen on suhteellisen helppoa. Hauki iskee yleensä liikkeelle lähtevään tai suuntaa muuttavaan vieheseen, jolloin siima on valmiiksi kireällä ja vastaiskun sekä tartutuksen tekeminen on helpompaa. Lisäksi jerkit ovat kovia, joten verrattuna pehmytvieheisiin, ne liukuvat hauen hampaissa paremmin ja tämän myötä koukut tarttuvat helpommin kalan suuhun.