Siimat

Siimat ja niiden valikoima on kalastajan kannalta yksi keskeisimpiä seikkoja onnistuneeseen kalastuskokemukseen. Siimoja on lukuisia erilaisia ja kullekin kalastustyylille on kehitetty juuri sitä tyyliä parhaiten palveleva siimatyyppi tai laatu.

Verrattuna muihin kalastuksessa käytettäviin tarvikkeisiin, siimalta vaaditaan kaikkein eniten. Sen pitää auttaa viehettä lentämään mahdollisimman pitkälle tai vähintäänkin mahdollisimman tarkasti. Siihen pitää pystyä tekemään solmu, joka pitää kovaa vetoa. Sen pitää pysyä solmuttomana muista kuin halutuista solmukohdista. Sen pitää kestää hankausta ja joskus jopa teräviä hampaita. Siimat saavat tehtäväkseen tuoda saaliin haaviin tai rantaan, kalastajan ulottuville. Sen pitää olla heitettäessä hiljainen. On tilanteita, jolloin siimaan täytyy saada pidettyä hyvä näköyhteys. Ja siiman pitää ennen kaikkea kestää vetoa, jotta unohtumaton kalajuttu ei muodostu sen ympärille, kuinka ennätyskala jäi saamatta siiman katkeamisen vuoksi.

Siimat ovat siis hyvin merkittävä osa kalastusta, olitpa sitten heittokalastaja, uistelija, pilkkijä tai onkija. Ja siimoilta vaaditut ominaisuudet ovat hyvin merkittäviä, kun puhutaan onnistuneesta kalareissusta. Huonolla siimalla eväät onnistumiseen ovat heikommat kuin tarkkaan valitulla ja kalastusmuotoon sopivalla siimalla.

Siimat ja niiden käyttötarkoitus

Monofiilisiimat:

Nämä ovat kalastajan perussiimoja ja yleensä kuitusiimoja huokeampia. Ne on tehty erilaisista muoviseoksista ja ovat yleensä helppoja solmia sekä kestävät hankausta kuitusiimoja paremmin. Ne myös joustavat kuitusiimoja enemmän ja ovat näin ollen hyviä perusvarusteita kaikenlaiseen kalastukseen. Monofiilisiimat ovat yksisäikeisiä ja niitä on joustavia ja joustamattomampia, jäykkiä ja taipuisia. Monofiilisiimoja on hyvä pitää mukana pakissa, sillä ne ovat heittokalastuksessa hyviä perukeosia kuitusiiman kaveriksi. Monofiilisiimoja ei voida juurikaan suositella jigikalastukseen, vaan siihen suositellaan käytettäväksi kuitusiimoja.

Kuitusiimat:

Kuitusiimojen valmistusmateriaaleina on yleensä käytetty erilaisia kuituja. Kuitusiimojen ehdoton etu muihin siimoihin verrattuna on niiden vetolujuus ja materiaalin, eli siiman, ohuus. Tästä syystä kuitusiimat ovatkin erinomaisia heittokalastuksessa, sillä ohutta siimaa käyttämällä saadaan vieheet heitettyä pidemmälle. Kuitusiimojen vahvuuksiin lukeutuu myös venymättömyys, joka parantaa tuntumaa uitettaviin vieheisiin. Kuitusiimojen heikkouksiin voidaan lukea niiden hinta, joka on monofiilisiimoja hieman korkeampi. Lieviä heikkouksia ovat myös sen heikompi hankauksenkestävyys sekä talvikestävyys, sillä kuitusiima jäätyy helposti.

Fluorocarbon:

Uusin lisäys siimoihin ovat fluorocarbon- ja fluorocarbonpäällysteiset siimat, jotka voidaan jaotella monofiilisiimojen alle, yksikuituisen rakenteensa ansiosta. Monofiilisiimoihin verrattuna fluorocarbon- tai fluorocarbonpäällysteiset siimat ovat raskaampia, jonka vuoksi ne ovat omiaan kevyttä viehettä käytettäessä vieheen upotessa paremmin kuin monofiilisiimaa käytettäessä. Fluorocarbonin etuihin kuuluvat myös perukkeena käyttö ja arkojen kalojen kalastus, sillä se on vedessä perinteisiä siimoja näkymättömämpi. Tyypillinen käyttötapa fluorocarbonille on myös ns. peruketapsi jigauksessa, jolloin satunnaiset hauet eivät katko siimaa ja aiheuta turhia viehemenetyksiä tai ylimääräistä vaivaa itse kalalle.