Siian onginnan vuosittainen sesonki alkaa taas aivan näinä päivinä. Tämä rentouttava ja melko saalisvarmakin kalastustapa on kasvattanut paljon suosiotaan. Siikaonget on hyvä tehdä valmiiksi kotona, sillä rannassa ollaan usein jo hämärän aikaan. Kun ollaan päästy pelipaikoille, heitetään pyydöt veteen ja odotellaan tärppiä. Ainatärppiä ei heti kuulu ja ongen joutuu kelaamaan ylös, heittääkseen sen uuteen, parempaan paikkaan. Valitettavasti pohja ei aina ole samaa mieltä asiasta, vaan kivet, pohjakasvillisuus, risut ja muut romut haluavat välillä koukut omikseen. Eli usein onki tulee ylös ilman koukkuja. Näin sesongin alussa aamulla saattaa olla vielä pakkasta ilmassa joten uusien pienten siikakoukkujen sitominen ohueen tapsisiimaan ei ole mitään herkkua.

Saattaa paha sana, jos toinenkin päästä, ja jos oikein ikävästi sattuu, koukku on sormessa ja syöntipiikki ohi.

Asian voi tehdä toisinkin. Easy2Hook -koukut saat liitettyä siimaan erittäin nopeasti, solmimatta solmuakaan. Tämän manöverin tekee helposti vielä hämärässä, koleassa aamussa.

1. Tee siimaan lenkki ja kostuta lenkki kevyesti.
2. Aseta lenkin pohja koukun varressa olevan tapin ympärille.
3. Kieritä lenkkiä viisi-kuusi kertaa koukun varren ympäri.
4. Vedä jäljelle jäänyt lenkki koukun päässä olevan hahlon läpi. Kiristä siima (varo sormiasi, koukku on terävä) ja katkaise lenkin häntä sopivan lyhyeksi.
Valmis. Eikä vienyt paljoa aikaa ja pitää.

Näin pääset jatkamaan siian ongintaa nopeasti.

Easy2Hook -koukuilla vältyt solmun tekemiseltä tapsisiimaan. Ohuessa siimassa solmukohta pettää usein liian helposti ja juuri tämän ikävän seikan pystyt välttämään käyttämällä Easy2Hook -koukkuja. Eli ei solmua, joka heikentää vetolujuttaa vaan saadaan 100% vetolujuus, joka mahdollistaa ohuempien siimojen käytön. Tämä on siian onginnassa tärkeää, koska siika on arka kala.

Hiukan itse siikaongesta…
Siian onginnassa on hyvä käyttää pieniä koukkuja, #8 – #14 väliltä löytyy yleensä sopiva koukku.
Tämä koukku liitetään tapsisiimaan, jonka pituus on yleensä välillä 50cm – 80cm. Tapsisiima liitetään pääsiimaan joko sitomalla tai kiinnittämällä leikariin. Tapsisiima on normaalisti monofiilia ja pääsiimaa ohuempaa sekä heikompaa. Tämä siksi, että jos koukku jää pohjaan, et menetä koko onkea vaan Ahdille jää vain pätkä tarpsisiimaa ja koukku. Yleensä tapsisiima on noin 0.20mm paksua. Tapsisiiman ja pääsiiman liitoskohdan yläpuolelle tulee liukupaino. Se kuinka painavaa painoa käyttää määräytyy kalastettavan alueen syvyyden ja virtauksen mukaan. Väliltä 15g – 40g löytyy painot moniin tilanteisiin. Kannattaa käyttää mahdollisimman kevyttä painoa. Aralla syönnillä oleva siika hylkää herkullisestikin kiemurtelevan madon, jos havaitsee liikaa vastusta yrittäessään ottaa matoa suuhunsa.

…ja paikoista joissa onkia siikaa
Siian onginta alkaa heti jäiden lähdöstä. Siikaa ongitaan yleensä hiekka/sorapohjaisilla, virtapaikkojen hieman ympäristöään lämpimämmillä alueilla. Parhaimpia paikkoja ovat sorapohjaiset virtaavat salmet ja saarten välit sekä aikaisin jäistä vapautuvat lahdet. Tyypillisimmillään parhaiden ottipaikkojen syvyys vaihtelee 1-5 metrin välillä.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.