Normaalisti maaliskuun puolella ei Saaristomerellä ole päässyt matalille alueille kalastamaan avovedessä. Tämä vuosi on tehnyt poikkeuksen. Ja tämä tilaisuus ajoi meidät koittamaan harvinaisen aikaisin, josko hauki ja iso ahven olisivat jo matalassa vedessä. Normaalistihan näihin aikoihin, mikäli jäät antavat siihen mahdollisuuden, oivallisia suurhaukipaikkoja ovat olleet selkeät, noin 3-4m syvyiset penkat kutualueiden lähistöllä. Sieltä hauet sitten siirtyvät kutualueille ja takaisin, kukin omaa tahtiaan. Isoa ahventa olen tavoittanut erityisesti aivan loppusyksystä ja alkutalvesta matalista lahdista, haukialueilta. Siksi päädyimme tämän kaltaiseen sekakalastusreissuun.

Taneli Laulajainen

Jigin ylivoimaa

Koska kalastuksen piti painottua vain matalaan veteen, olimme varustautuneet hauen varalle perhovälinein, ahventen kiusaksi mukanamme oli kevyehköt jigivehkeet. Tuulisessa säässä saavuimme kohdealueellemme, laajalle matalalle melko umpinaiselle lahdelle. Lähdimme perkaamaan aluetta tuulen alapuolelta, sitten yläpuolelta, sitten keskeltä, saamatta tärppiäkään. Kun enemmän ja vähemmän koko alue oli kalastettu niin perhoilla kuin jigeillä, päätimme siirtyä hiukan ulommaksi, missä on hieman syvempää. Ja heti alkoi tapahtua, jigiin. Perhot saivat uida ja leijailla aivan rauhassa, mutta pohjaa myöden uitettu jigi kiinnosti haukia suuresti. Kalaa oli pienellä alueella paljon. Vaihdoin taas perhoon, ajatuksena jallittaa isompaa haukea nyt kun kalat oli paikallistettu. Mutta kalan tulo loppui kuin seinään. Kun taas vaihtoi jigiin ja uitti aivan pohjaa myöden, alkoi kalaa tulemaan.

Penkkakalastusta

Päätimme siirtyä vielä napsun verran ulospäin alueelle jossa on selvä penkka ja selkeästi syvempää vettä lähellä. Täällä oli vielä enemmän kalaa ja kokokin oli mukavaa. Taas piti koittaa välillä perholla, hitaasti uittaen ja vajotellen sitä suurempaa mammaa odotellen. Mutta kun kaveri jigillä jatkuvasti raportoi kalakontakteista, itse vetäen tyhjää, valikoitui käsiini mukavan kevyt jigisetti. Noh, eivät kalat jättiläisiä olleet, mutta varsin mukavaa kalastusta! Heittoa 3-4 metrin syvyiseen veteen, ympäristöstä hiukan jyrkempään penkkaan, hidasta uittoa, niin kalaa löytyi, aivan pohjasta. Saimme pienessä ajassa useamman kymmentä haukea, suurin osa arviolta 3-4kg kokoisia, aivan pienimpien puuttuessa kokonaan. Kevyehköillä jigivälineillä kalastus oli myös urheilullista sekä todella mukavaa.

Välineistä

Minulla oli mukana Gunki Iron-T 228M vapa joka jaksoi yllättävän hyvin tartuttaa hauetkin.
Jigeistä parhaiten toimi Gunki Grubby Shad 8,5 värissä Blue Ice. Grubby Shad omaa hitaallakin uitolla kivan rullaavan uinnin ja paksunpyöreän profiilinsa ansiosta vajojaakin hiukan maltillisempaa vauhtia. Jigipäänä toimi parhaiten Dragon Classic 4/0 7g sekä 10g painoisina, riippuen hiukan virtauksesta sekä heittosektorista. Perukkeena käytän suuren ahvenen kalastuksessa Gunki Hard Monoa paksuudessa 0,60. Tämä kestää sattumahauetkin oivallisesti, joita tällä kertaa kertyi testaamaan perukkeen kestävyyttä oikein huolella.

Hauen jigausta

Emme löytäneet haukea matalasta, emmekä ahventa lainkaan. Mutta ei se haitannut, saimme erittäin miellyttävät ja hauskan kalareissun joka jätti ajatuksen kytemään tulevia reissuja varten; josko panostaisi hauen jigaukseen hiukan enemmänkin. Mukana on tällöin hieman jämäkämpi vapa sekä hieman isompia, Gunki Grubby Shad 13 jigejä.

Fluorcarbon- ja Hardmonosiimat

Gunki Hard Mono

Alkaen: 4,99 
-22%

Dragon V-Point Classic

Dragon V-Point Classic 4/0

4,99 3,90 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.