Gunki Gunzilla on ranskalaisfirman yksi uutuusviehe vuodelle 2020. Viehe esiteltiin jo vuoden 2019 puolella, mutta Suomen kauppoihin sitä saatiin myyntiin vasta maaliskuussa 2020.

Keväällä hauenkalastus poikkeaa muusta vuodesta melko radikaalisti. Hauki löytyy toki keväisinkin melko klassisista hauenkalastukseen liitetyistä paikoista, joten sen osalta eroavaisuutta ei niinkään ole. Matalat lahdet ja erilaiset vedenalaisten rakenteiden reunat keräävät kudulle valmistautuvia hauki puoleensa.

Kutuajan ulkopuolella hauen elämää ohjailee suurimmaksi osaksi syöminen. Hauki viihtyy lähellä itselleen sopivaa ravintoa. Kudun ollessa ajankohtainen, haukea ohjaa syömisen sijaan hormonaalinen tarve lisääntymiselle. Melko lunkia elämää hauki viettää, kun nuo kaksi asiaa karrikoidusti ohjaavat otuksen koko elämää.

Gunki Gunzilla jäljittelee toki hauen ruokaa, aivan kuten muutkin vieheet. Mutta muutama pointti tekee siitä keväiseen hauenkalastukseen oivan vieheen, huolimatta siitä, että hauen kiinnostus ruokailua kohtaan ei välttämättä ole aivan huipussaan.

Gunki Gunzilla maistui tälle hauelle
Gunki Gunzillaa puraissut ruokakoon kala.

Gunki Gunzilla on erinomainen valinta kevätkalastukseen haukivesillä

Omat hauenkalastustottumukseni ovat muuttuneet vuosien saatossa aina vallitsevan valtavirran mukana, eli olen tykännyt kalastaa niillä vieheillä ja tyyleillä, jotka kulloinkin ovat suosiossa. Aivan viimeisen vuoden aikana olen yrittänyt päästä tästä eroon ja löytää kokemusten ja havaintojen avulla toimivat ratkaisut eri tilanteisiin ennemmin kuin seuraamalla muotia ja sen muutoksia.

Ensikosketukseni Gunki Gunzilla:an tapahtui syksyllä 2019. Se tuntui silloin liian pieneltä uunituoreiden Dexter Shadien rinnala.

Viimeisen vuoden aikana käyttämäni haukivieheet ovat kasvaneet. Jos ennen käytin pääasiassa haukikumeja joiden pituus oli 20-28 senttiä (ja mielellään lähempänä tuota pienempää lukemaa), on viimeisen vuoden aikana käyttämieni shadien keskikoko kasvanut noin kymmenellä sentillä.

Olen vannonut isojen nimeen. Mitä isompi, sitä parempi.

Ensimmäinen kutua edeltänyt kalareissuni osui Rügeniin helmikuun viimeisellä viikolla. Saksassa tuo on viimeinen viikko ennen kuturauhoituksen alkua, eli viimeiset hetket saada kutematon kala nappaamaan. Saksassa vietetty viikko laittoi miettimään omia havaintoja uudelleen.

Heittelin pari ensimmäistä päivää vieheitä, joiden kokohaarukka osui 23 ja 35 sentin väliin. Kaikki kalatapahtumat tulivat pienimpään kokoon, eli Gunki Gunzillan 230 kokoon.

Muut veneessä kalastaneet saivat myös osumansa pienempiin vieheisiin. Ja opas heitti neljä päivää 15 sentin mittaista viehettä.

Gunki gunzillan sinivalkoinen shadi
Saksan Rügenissä Gunzilla maistui isolle hauelle.

Pienempi viehe toimii kudun alla

En tehnyt Saksan-matkan perusteella vielä mitään isompia johtopäätöksiä, mutta nyt tehtyäni ensimmäiset haukireissut myös kotimaassa, olen huomannut tiettyä toisteisuutta. Kutu lähestyy täälläkin ja mitä lähemmäs sitä ollaan menty, sitä pienemmät vieheet ovat toimineet.

Isot kumit ovat saaneet uida melko rauhassa ja ovat keränneet vain muutamia tärppejä. Hampaanjäljistä päätellen on vieheiden häntiä vain käyty näykkäisemässä ja jätetty sitten uidukset rauhaan. Samaan paikaan hetkeä myöhemmin tarjottu pienempi kumi on usein löytynyt syvältä hauen suusta niin, että kala on kiinni rigin etummaisessa koukussa. Kala on iskenyt kiinni ns. tositarkoituksella.

Edelleen kannan mukanani isotkin kumit siltä varalta, että osun vesille juuri sellaisena päivänä, kun koolla on väliä ja vain iso maistuu. Mutta olen kaivanut esiin myös ne vanhemmat vieheet, jotka olen omaan makuuni ”liian pieninä” jättänyt pitkään pois veneestä.

Gunki Gunzilla:n molemmat koot ovat tuoneet mukavasti tapahtumia, vaikka veneeseeni nousseista kaloista suurin puraisikin pitkään liian pienenä vieheenä syrjityn roolissa ollutta Hanko Gummin 8” firetigeria.

Gunzillan 190 ja 230 mm kumit kannattaa ottaa vakavasti ja erityisesti ne kannattaa pakata mukaan kalareissulle. Isolla pyrstöllä varustettu ja hitaasti eteenpäin keinutteleva Gunzilla saattaa nimittäin ärsyttää kutuun valmistautuvan hauen purulle, vaikka hormonit ohjaisivatkin lisääntymispuuhiin.

Kasituumaiseen Hanko Gummiin puraissut 109 cm ja 10,5 kg kaunis keväthauki.
-14%
6,90 5,90 
-25%

Gunki Gunzilla

Gunki Gunzilla 230

11,90 8,90 
-28%

Dexter Shad

Dexter Shad 340

17,90 12,90 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.