Hauenkalastus Rügenissä on haukea kalastavalle sama asia kuin uhkapelaajalle pokerin peluu Las Vegasissa. Sillä erotuksella tosin, että se mikä tapahtuu Vegasissa jää Vegasiin ja se mitä tapahtuu (jos tapahtuu) Rügenissä, siitä puhutaan vielä pitkään.

Rügen on hauen suhteen poikkeuksellinen paikka. Ainakin meille suomalaisille hauenkalastajille. Hauki kasvaa siellä nimittäin erittäin nopeasti erittäin isoksi. Metrin mittaan kasvamiseen hauki tuhlaa aikaansa lyhimmillään vain neljä vuotta. Suomessa vastaavaan kokoon kasvaminen vie hauelta lähes poikkeuksetta minimissään kymmenen vuotta, karuissa vesistöissä vielä pitempään.

Syy haukimatkailulle on siis varsin ilmeinen. Haaveena kaikilla Rügeniin suuntavilla on elämänsä suurin hauki. Kalajuttujen mukaan alueelta on mahdollista saada jopa 20 kg hauki.

Hauenkalastus Rügenissä alkaa usein tästä laiturista
Opasveneet lähtölaiturissa.

 

Kauas on pitkä matka

Suomesta käsin Saksan pohjoisrannikolla sijaitsevaa Rügenia voi lähestyä monella tavalla. Yksinkertaisin matkustustapa lienee hypätä laivaan Suomessa ja astua ulos Saksassa. Matka kestää yli 30 tuntia, joten ajanvietettä on hyvä varata laivamatkalle mukaan.

Autolla lähestyttäessä vaihtoehtoja on kaksi. Baltian läpi voi matkustaa jos rakastaa asfaltin nielemistä. Kilometrejä nimittäin riittää.

Toinen vaihtoehto on ajaa Ruotsin läpi ja jatkaa matkaa Tanskan läpi tai sitten lautalla Ruotsista Saksaan. Tämän lauttavaihtoehdon me valitsimme. Auto Turussa laivaan illalla ja pää tyynyyn.

Tukholmassa pysähdyimme paikalliseen kalastusvälinekauppaan tekemään viimehetken hankintoja. Rügenissä toimii kuulemma sinivalkoinen väri aina. Aina. Joten, kaikki sinivalkoinen mikä roikkui hyllyissä oli potentiaalista riistaa.

Pääsin syksyllä koekalastamaan Gunkin Gunzillalla, uudella isolla haukishadillä ja viehätyin sen uinnista ja toimivuudesta välittömästi. Nyt tukholmalaisessa kalastusvälineliikkeessä hipelöin käsilläni sinihopeista ja hileillä varustettua Gunzillaa joka suorastaan huusi minua ostamaan. Ostin.

Ruotsin läpi ajaessa tarvitaan muuten myös joko rakkautta asfalttia kohtaan tai mikäli istumapaikka on muualla kuin ratin takana, jotain ajanvietettä on hyvä olla mukana.

hauenkalastus rügenissä oli tällä kertaa yhden vieheen show. Kaikki kirjoittajan kalat nousivat tällä kumilla.
Gunkin uusi Gunzilla tarttui mukaan ruotsalaisesta alan liikkeestä.

Hauenkalastus Rügenissä – matkalla kuulee pelkkiä kalajuttuja

Tätä kirjoittaessani olemme lautalla Ruotsin ja Saksan välillä. Seurueessamme on viisi intohimoista hauenkalastajaa, joten kalajuttuja on kuullut ”muutamia” jo nyt. Isoja on tullut ja paljon. Ja kokeneemmat Rügenin kävijät ovat kertoneet omia kokemuksiaan edellisistä reissuista. Isoja kaloja ja isoja juttuja. Vastuu jää kuulijalle, mutta kokeneemmilta on tietysti hyvä kuunnella pieniä vinkkejä.

Edellisinä päivinä matkakohteessamme on vallinnut melko oikukkaat sääolosuhteet. Tuuli on puhallellut kovimmillaan 34 metriä sekunnissa ja olosuhteet ovat olleet sen mukaiset. Myrskystä huolimatta suomalaisia ja ruotsalaisia on ollut kalassa ja onneksi kaikki ovat sieltä myös palanneet takaisin. Kalantulo on ollut hiljaista aivan viime päivinä, joten viime hetken tietoa toimivista vieheistä, väreistä tai paikkatyypeistä ei ole. Onneksi perillä meitä odottaa kokeneet ammattioppaat, jotka tietävät mihin meidät vievät kalastamaan.

Matka on yhtä pitkä kuin odottavan aika. Polte on kova eikä millään jaksaisi odottaa enää tätä viimeistä matkapäivää ennen ensimmäistä heittoa.

Ylläoleva teksti on kirjoitettu ennen reissua ja matkalta kohti Saksaa. Loput tekstistä on kirjoitettu reissun jälkeen kotisohvalta.

hauenkalastus rügenissä on kovaa puuhaa
Siinähän se on kivasti tiivistettynä kalastuksen syvin olemus.

Rügen opettaa

Saavuttuamme Schaproden kylään, totesin kelin olevan aivan järkyttävä. Tuulta oli yli 20 metriä sekunnissa ja meri näytti pelottavalta. Mielessä kävi, että noinkohan tuonne aamulla päästäisiin kalastamaan.

Yön aikana tuuli oli onneksi laantunut, mutta silti varmasti kymmenen metrin sekuntivauhdilla edelleen hönkivä. Rannassa pyöri paljon kalastajia pakkaamassa kamojaan veneisiin. Suomalaisia, ruotsalaisia, puolalaisia ja romanialaisia. Youtuben kalastusohjelmista tuttuja kasvoja oli useampia.

Meriveden korkeus oli puolisen metriä plussalla. Saaristomerellä kalastaessani olen monesti todennut tuon olevan hauenkalastuksen kannalta tosi hyvä juttu. Saksalainen opas veti minut nopeasti takaisin maan pinnalle, sillä Rügenissä korkealla oleva merivesi on yleensä huono juttu. Nimittäin veden noustessa nollatasoa korkeammalle, Rügenin sisälahtiin tulvii suolaista vettä Itämeren pääaltaasta. Ja tuo vesi on hauen makuun liian suolaista. Suolainen vesi on makeaa raskaampaa, joten se painuu syvänteisiin ja monttuihin ajaen hauen todella matalaan veteen.

Ajaessamme kohti ensimmäistä kalapaikkaa, tarkkailin plotterin näyttöä. Alueella on paljon vesilintujen takia rauhoitettuja matalikkoja, joissa veneellä ajaminen on kielletty. Meidän tapauksessa se tarkoitti tietysti myös sitä, että kalastus on niillä spoteilla suljettu pois laskuista. Eli hauki on matalassa, mutta me emme läheskään kaikkia matalikkoja pääsisi kalastamaan.

Toinen seikka johon kiinnitin huomioni, oli plotteriin tehdyt merkinnät. Oppaat merkitsevät karttaan ne paikat, joista isoja kaloja on noussut. Tiivistä yhteistyötä tekevät oppaat jakavat paikkatiedot keskenään, jotta asiakkaille pystytään tarjoamaan mahdollisimman paljon unohtumattomia kalastuskokemuksia. Plotterin merkinnät nostivat innostusta ennestään: 119 cm, 3 x 120 cm, 128 cm, 114 cm… Parhailla paikoilla plotteri oli niin täynnä merkintöjä, ettei numeroista saanut selvää.

hauenkalastus rügenissä ei ole alueella harrastettavista lajeista ainoa
Kova tuuli oli houkutellut esiin muidenkin kesälajien harrastajia.

Hauenkalastus Rügenissä alkakoon!

Hauenkalastus Rügenissä tapahtuu liikkuvasta veneestä. Paitsi että liikkuvasta veneestä kalastus on alueella kielletty. Ongelma on ohitettu sillä, että kalastettaessa käytetään tuuliankkuria. Saksalaisen tulkinnan mukaan vene on tällöin ankkuroitu, jolloin se ei voi liikkua. Paitsi kyllähän se tietysti liikkuu.

Olosuhteista johtuen emme kalastaneet Rügenille tyypillisimpään tapaan syvempiä alueita, vaan selvästi matalampaa, 0,5-2 metrin vettä. Ensimmäisen päivän vietimme kalastaen ison kutualueen ulkopuolista salmea. Rekasimme salmea ns. rannasta rantaan sen mukaan miten rantavyöhykkeen venekielto-alue antoi myöden.

Aamupäivän heitimme tyhjää. Heittoa heiton perään, mutta ei merkkiäkään kalasta. Alueella aiemmin kalastaneet olivat opastaneet meitä niin, että tärkeintä on muistaa heittää koko ajan kun on mahdollista. Noudatimme koko reissun tätä ohjetta, vaikka varsinkin viimeisinä päivinä kroppaa kolotti kaikkialta ja olisi tehnyt mieli vaan käydä makaamaan kipeän selän kanssa veneen lattialle.

Heittoa heiton perään ja sama kaava aamusta iltaan.

Päivän ensimmäinen tärppi herätti veneessä uuden innostuksen ja palautti kaikkien keskittymisen herkälle tasolle. Tästä tärpistä ei mennyt kauaakaan, kun veneen perästä kuului kauniit sanat:

”Nyt on kala kiinni!”

Hauenkalastus Rügenissä on parhaimmillaan tätä

Ensimmäinen kala oli heti sitä kokoa jota oletimme Saksasta löytyvän. Vaaka oli ensimmäisenä päivänä jäänyt hotellihuoneeseeni, joten painoa emme kalasta saaneet, mutta pituutta oli 112 senttiä. Saksassa kaikilla oppailla ei ole vaakaa veneessä, koska paikallisessa kulttuurissa vain sentit merkitsevät. Toki oppaiden omat ennätyskalat esiteltiin paino edellä. Kuudesta oppaastamme kahdella oma haukiennätys on yli 20 kiloa.

Pian ensimmäisen kalan jälkeen siirryimme uudelle rekauslinjalle ja siirtymän aikana keskittyminen hiukan pääsi herpaantumaan. Juttelimme niitä näitä, kun vieressä kalastanut kaveri kysyi minulta jotain. Pysähdyin miettimään sekunniksi vastausta, kun käsissä tuntui kova lyönti. Vasturissa kesti liian kauan, eikä kala tarttunut. Snackbaitsin XL kumiin jäi hampaanjäljet, joiden väliin oma kämmen mahtui kevyesti. Ensimmäinen kontakti suureen haukeen itselleni, mutta nukuin tartutuksen. Pitikö mennä puhumaan paskaa, mitä?!

hauenkalastus rügenissä
Hereillä on oltava, jotta välttyy turhalta jossittelulta. Tämäkin puraisu saattoi tulla todella isolta kalalta. Ja tuon kalan kokoa on hyvä miettiä iltaisin sängyssä valvoen.

Hauenkalastus Rügenissä osoitti heti tärkeän opin: kovasta heittomäärästä huolimatta hereillä on oltava jokaisella heitolla. Ja se on yllättävän vaikeaa, kun kalastaminen ja kalapaikat ovat monen päivän maratonilla väkisinkin melko staattisia.

Ensimmäinen päivä antoi omiin käsiini kaksi tapahtumaa tärppien muodossa ja yhden selästä rokastetun kampelan.

hauenakalastus rügenissä voi antaa sivuosumia
Kampelat kielivät haukien läsnäolosta.

Rügen antaa

Kampelahavainnot ovat Saksassa arkipäivää hauenkalastuksen yhteydessä. Kampelat nimittäin käyvät imeskelemässä haukien iholta matoja ja näin nämä kaksi kalalajia elävät jonkinmoisessa symbioosissa keskenään. Eli kun löytyy kampelaa, löytyy alueelta varmasti myös haukia. Kampelat usein luulevat shadiin rigattuja koukkuja madoiksi ja pienetkin kampelat saattavat olla koukuista suustaan kiinni.

Ensimmäisen päivän opit ja huomiot olivat selkeitä. Vastoin ennakko-odotuksia kaikkein suurimmat kumit saivat olla rauhassa. Yli 30-senttiset vieheet saivat uida rauhassa ja kaikki tapahtumat osuivat 23-28 senttien väliin. Vieheen värivalinta oli vielä yksioikoisempi: kaikki tapahtumat sinivalkoiseen. Ja tärkein huomio tietysti oli se, että hereillä on oltava joka sekunti.

Hauenkalastus rügenissä tapahtuu usein sinivalkoisilla shadeillä – koska ne vaan toimivat ylivoimaisesti parhaiten!
Täysin ylivoimainen kaksikko Rügenin vesillä. Kaikki tapahtumani tulivat näihin kahteen kumiin. Vasemmalla Snackbaitsin XL ja oikealla Gunki Gunzilla.

Ensimmäisenä päivänä pakissani lepovuorossa ollut Gunki Gunzilla näytti omaan silmääni hyvältä vieheeltä vallitsevassa kelissä. Ja onnekseni hauen silmään se näytti vähintään yhtä hyvältä.

Rekasimme pitkää matalikkoa reilun metrin vedessä, kun lyhyen pysäytyksen jälkeen vavassa tärähti. Vasturi onnistui ja kala jäi kiinni. Matalassa vedessä iso kala otti pari hyvää sivusuuntaista spurttia ennen kuin nöyrtyi haavittavaksi.

Hauenkalastus rügenissä on parhaimmillaan tätä
115 senttiä ja 10,4 kiloa Rügenin haukea.

Oma pituusennätys meni uusiksi tällä 115 cm ja 10,4 kg kalalla. Vapautettuani kalan, ehdin tokaisemaan, etten ole ikinä saanut Saksasta alle kymmenen kilon kalaa.

Puoli tuntia myöhemmin sain seuraavan tapahtuman ja onneksi sain senkin tartutettua. Tasan metrin mittainen hauki rikkoi rekordiani niin, ettei kaikki Saksasta saamani kalat olleet enää yli kymmenkiloisia. Mutta yhtään alle metrin kalaa en ollut saanut.

Toisen kalapäivän aikana veneessämme vietettiin melko vauhdikas aamupäivä, kun metrikkäiden lisäksi saimme vielä pari muutakin kalaa veneeseen. Oppaiden aktiivinen kommunikointi näkyi siinä, että iltapäivällä rekasimme samaa aluetta kahdeksan muun veneen kanssa. Toki matalikko oli useamman kilometrin mittainen, joten veneet eivät olleet missään vaiheessa kovin lähellä toisiaan.

Rügenissä yksi asia on varmaa

Kaksi viimeistä päivää meidän veneemme heitti tyhjää lukuunottamatta kolmannen päivän aamupäivällä missaamaani hirveää pommia. Olosuhteet olivat vaikeat kovan tuulen ja korkean veden myötä. Muutamia kaloja nousi sieltä täältä muihin veneisiin ja reissun kaikkina neljänä päivänä suurimmat kalat ylittivät 110 sentin mitan, ruotsalaisten saadessa suurimman, peräti 119-senttisen pötkön. Kalan painoa ei kerrottu, koska tästä on tulossa myöhemmin Youtubeen materiaalia ja paino haluttiin pitää siihen saakka salassa. Oma veikkaukseni on, että tuo kala ylitti 15 kilon rajan.

Yhteenvetoa miettiessäni ymmärsin, että vain yksi asia on Saksassa varmaa. Nimittäin tärppiväli on pitkä. Mutta, ne tärpit. Ne todella tuntuvat ja keskimäärin puolet saamistamme kaloista oli yli metrin mittaisia. Isoa kalaa alueella todellakin on.

Hauenkalastus rügenissä opettaa ja ottaa. Joskus myös antaa.
Tärppiväli saattaa olla pitkä, mutta tärpit hyviä ja kalat isoja.

En voi liikaa korostaa keskittymisen merkitystä, sillä päivän tapahtumat saattavat tulla viimeisen 20 minuutin aikana. Ja sitä ennen on voinut olla pari edellistä päivää täysin tyhjää. Ja onpa käynyt niinkin, että joku on heittänyt ensin kolme päivää tyhjää, kunnes neljännen päivän viimeisellä heitolla on tärähtänyt 14 kilon kala kiinni. Olen melko varma, että tuon kalan saanut kalastaja on ollut sitä mieltä, että ne kolme tyhjää päivää tuntuivat sen kalan jälkeen täysin hyväksyttävältä ja jopa ihan hyvältä.

Ennen reissua sanoin kotona, että hauenkalastus Rügenissä on ”once in a lifetime”-homma. Ensimmäisen kalastuspäivän jälkeen lähetin kotiin viestin, että mulla on pieni pelko siitä, että tästä tulikin ”once every year”-luokan kokemus.

Ja kyllä, varasin jo seuraavan reissun.

-25%

Gunki Gunzilla

Gunki Gunzilla 230

11,90 8,90 
-30%

Haukijigit

Snack Shad XL

Alkaen: 9,99 7,00 
-28%

Dexter Shad

Dexter Shad 340

17,90 12,90 
-14%
6,90 5,90 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.