Edellisviikolla näytti siltä, että jos aikoo ehtiä kokeilemaan avovetistä helmikuista jigikalastusta, on syytä mennä kokeilemaan sitä välittömästi, kuten teimme. Viikonloppuun mennessä talvi teki kuitenkin paluuta plusasteiseen ja tuuliseen muotoonsa, ja alkoi näyttääkin siltä, että mikäli pilkille mielii, on parempi mennä ja vähän äkkiä.

Etelä-Suomessa oli käynyt niin, että pienimmät lätäköt, jotka olivat olleet ohuessa jäässä marraskuun pakkasista lähtien, olivat jäätyneet tukevaan 15 cm paksuuteen. Pykälää suuremmissa saattoi olla siitä noin puolet ja taas vähän suuremmissa pelkkää sohjoa. Oli siis valittava tarkkaan minne askeleensa suuntaa.

Valikoimme askeltemme alle pienehkön metsälammen, jossa kuulopuheiden mukaan oli ainakin joskus ollut kookkaita ahvenia. Jos kalastuksesta ei moisessa kolossa tulisikaan erityisen merkittävää, niin ehtisinpä vähintään kokeilla kuinka suosiota saaneet uudet, litteät pilkkijigipäät uittavat rasiastani löytyviä kumeja. Päitä olin saanut haalittua kaupasta mukaan muutaman, Jessen Mamboja kahta kokoa 2,25 g ja 4,25 g, sekä Eumerin Jasu-päitä yhdessä koossa 2 g. Reissun jälkeen keksin, että päitähän voi duunata itsekin, palaan siihen tarinan loppupuolella!

Jigipilkillä
Jigipilkki toimii!

Jigikalastus vs pilkkiminen

Jigikalastuksen ja pilkkimisen sovittaminen yhteen on ollut takavuosina hieman hankalaa, sillä talvinen vieheiden kokoluokitus sekä käyttötapa eivät ole erityisen hyvin paiskanneet kättä kesäisten jigiviritysten kanssa. Jigipäät ovat olleet liian suuria ja liian suurikoukkuisia, ja jigitkin enimmäkseen hieman väärän muotoisia sellaiseen kalastukseen kuin mihin talvella on totuttu. Eteenpäin kuljetettavan jigin toimintaperiaate hydrodynaamisine vaatimuksineen on erilainen kuin pystysuoraan uitetun. Kippuraiset pyrstöt pitävät kippuraisen muotonsa enimmän aikaa avannon alla ja ominaisuus kääntyy pilkkireiän alla itseään vastaan pikemmin kuin hyödyksi.

Tilanne on onneksi helpottunut viime vuosina – ja helpottuu entisestään, sanotaanko, toivotaanko, ensi talvena. Haarapyrstöiset jigit ovat vakiintuneet markkinoille ja niistä saa myös sen kokoisia variaatioita kuin mitä talvisissa vesissä on ahvenelle totuttu uittamaan. Ja nyt vielä nämä litteät jigipäät talvipilkinnän kokoluokassa: paletti on valmis. Tai jos ei valmis niin hyvään alkuun ainakin päästään!

Mikä sopii yhteen minkäkin kanssa?

Olin varannut mukaan sekä kumit että päät paletin pienimmästä päästä, tavoitteena saavuttaa vastaavuus normaalisti talvella käyttämiini tasapainopilkkeihin. Tämä onnistuikin mainiosti.

2 ja 4g päissä on valtava ero! Suurempien päiden väistäminen oli oikea ratkaisu ja mieluummin olisin kaivannut lammen koeuittoihin vielä yhtä kokoa pienempää päätä kuin yhtään isompaa. Isommillekin on toisaalla tilausta toki, mutta se on toinen tarina se.

Päivän parhaan osuman tuotti päivän kookkain kombinaatio, joka lieneekin varsin oivallinen, mikäli ahvenista suurimmat ovat kiikarissa. 4g Mambo + Gunki Kiddy 100 (mm). Siihen täräytti kuvan puolikiloinen, päivän toinen kaikuluotaimen näytöllä käväisseistä selvästi muita suuremmista kaloista. Ensimmäisen kanssa vedessä oli ollut madolla höystetty pieni morri, joka ei kalalle kelvannut. Mutta tähän värikkääseen, noin 11cm pitkään kumipulikkaan kala töytäisi kiinni huolella. Tätä täytyy päästä kokeilemaan jollain todellisilla suurahvenvesillä! 4g pää uittaa 100mm Kiddyä kuin perinteinen tasapaino, vikkelällä liikkeellä ja käännöksellä (koetan saada videoita aikaiseksi, nyt oli liian pimeää jotta niistä mitään selvää saisi). Suurahvenille haetaan usein hitaampaa liikettä kevennetyillä tasareilla, ja tässä tapauksessa se onnistuu vaihtamalla pää puolta keveämmäksi. Kahden gramman päässä satamillinen Kiddy on selvästi hitaampiliikkeinen. Neljän gramman pää toimitti ripeää liikettä alalenkissä jarruttavine värikoukkuineenkin.

Mukanani olleiden 2g päiden suurin ero oli paitsi kumikiinnityksessä, niin siinä, että Jasussa on alalenkki värikoukkua varten ja Mambossa ei, lenkki löytyy vain suuremmista kokoluokista ja niissäkin väliin tarvitaan hakanen tai lukko. Alakoukku vaikuttaa kalojen tarttumiseen sekä uintiin. Näin kevyessä vieheessä värikoukun hahmo toimii jo jarruna. Toisin sanoen Jasulla pääsee uittamaan vähän hitaammin kuin Mambolla – ja päinvastoin. Tarve voi ratkaista valinnan. Kumikiinnitykset ovat molemmissa ihan kelvolliset, mutta Mambon tapa integroida viehe yhdeksi kokonaisuudeksi miellytti itseäni.

2g päät uittivat joka tapauksessa kaikki 100-Kiddyä pienemmät haarapyrstöiset vieheet perinteisen tasarin kelvollisesti. Kiddy 76 oli hyvinkin elementissään 2g Mambon kanssa, mutta myös Tipsy-V 36 ja Naiad 50 pyörähtivät kelvollisesti. Vielä pienemmille kumeille, kuten Kiddy 50 ja 13-fishingin Jeffrey ja Coconut Crab tuntui Jasu paremmalta kiinnityksensä ansiosta, Mambon “pihti” jää vähän turhan suureksi näin pienille pyydöille. Coconut Crab muuten voimistaa litteän muotonsa ansiosta uintia ja lähtee liukuun hieman pyöreämmälläkin päällä.

jigipilkki
Ylhäältä: Kolme jigiä Mambo4g-päissä – Wake Bottomgear 4”/ Gunki Kiddy 100/ Gunki Kiddy 76 Sitten jigit Jasu 2g-päissä – Gunki Kiddy 76 ja Naiad 50 Ilman päitä ylhäältä mikroisimmat jigit – Gunkin Tippy ja 13-fishingin Coconut Crab ja Jeffrey Alin Mambo 2g-päällinen jigi on Gunkin pieni Grubby Shad, jonka pyrstöä ei pää jaksa oikein vipatuttaa ja sirppipyrstöllinen jigi sopiikin paremmin heittojigaukseen.

Uupumaan jäi mitä?

Nyt kun päävalikoima oli se mitä sain valmiina käsiini, palasin reissulta kotiin miettimään saisiko nuo penaalin pienimmät vieheet uimaan vieläkin tehokkaammin. Ne pitäisi saada johonkin vielä pienempikoukkuiseen ja kevyempään.

Hätäpäissäni kokeilin ruustukin päällä muotoilla jigipäästä litteän ja voilá, sehän onnistui näppärästi! Mikäli valmiiksi litteiden päiden keveys ei siis riitä, Dragonin V-point päästä löytyy 0.8- ja 1.5-grammainen malli numeron 6 koukulla, joita ainakin voi ruveta mäiskimään uittaviksi. Isompiakin tietysti, tarvittaessa, kuvasarjassa taputeltu kahden ja puolen gramman pää. V-pointin mikrojigipäiden koukkujen varressa on vain pienet väkäset pitelemään kumia aloillaan, mikä on loistava juttu rasian pienimpiä kumeja ajatellen!

Dragon V-Point Micro Jigipää

Jigipään litistäminen

Litteä jigipää

-50%

Gunki Tipsy-V

Gunki Tipsy-V

5,99 3,00 
-60%
Varasto loppu

Gunki Grubby Shad

Gunki Grubby Shad 6

9,90 4,00 
-35%
Varasto loppu

Gunki Naiad

Gunki Naiad 50

5,99 3,90 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.