Miten lähestyä hauenkalastusta syvemmän reunan vierestä? Monelle hauankalastajalle on matalan kalastaminen ja kaislikkolahtien perkaaminen tuttua touhua ja yleinen näky vesillä, mutta miten toimia jos kala ei sieltä löydykkään tai puskan vieressä on ruuhkaa. 

Monta vuotta olen uskonut että voin saada suurhauen jos veneen alla on vettä enemmänkin kuin 3m. Tämä perustui omaan uskomukseen ja luottoon siihen mistä kalaa saa. Pari kertaa Rygenissä kalastaneena voin sanoa että tapa millä siellä kalastettiin avasi entisestään silmiä syvän veden kalastamisen aspekteista. Perinteinen matalien kaislojen ja lahtien ”running&gunning” kalastusmuoto sai pikkuhiljaa väistyä sen suuren, yhden tärpin etsimisen tieltä. 

Muutakin kuin kaislan pommitusta
Miten sijoittautua syvän kaislan ääreen? Siihen on monia tapoja mutta ennenkaikkea kannattaa hahmottaa miten syvyys kehittyy kaislasta ulospäin. Jos kaislan vieressä on esimerkiksi 3m vettä, veneen alla voi olla helposti 6-8m. Suuri virhe tässä on keskittyä kalastamaan pelkästään kaislan reunaa. Matallissa lahdissa hauki löytyy suojapaikan, eli kaislikon tai viitakon sisältä helposti mutta syvemmän veden äärellä on kalan helpompi hakea suojaisia paikka yksinkertaisesti syvemmästä vedestä lyhyen uintietäisyyden takia. Joten yksi virhe on keskittyä nimenomaan pelkästään kaisalan reunaan vaikka sekin saattaa kalaa antaa. Kaislikon jälkeinen penkka joka tässä esimerkiksi sijoittuu noin 5 metrin syvyyteen kerää monasti paljon syöttikalaa koko vesikerrokseen jolloin myös on oletettavaa että hauki on asennoitunut samoille holleille. 

Aloita riittävän kaukaa
Heitä kaukaa äläkä aja kalan päälle! Anna uistimelle mahdollisuus kattaa mahdollisimman monta syvyysvaihtelua reunan ja veneen välissä.  Isoa vettä kalastaessa kannattaa muistaa että etäisyydet ustimen ja kalan välillä ovat melkein aina suuremmat kuin matalissa vesissä joka tuo oman haasteensa uittoon. Kun vesikerros on korkea on luonnollista huomioida että hauki ei helposti ota sen alta uitettuun uistimeen vaan joko edessä tai yläpuolella olevat ”saalikalat” ovat helpomin hauen näkösektorissa. Tähän viitaten niin aktiivinen hauki on näissä paikoissa harvoin pohjassa kiinni vaan saalistaa usein välivedessä. Joskus jopa aivan pinnan alla uitettu uistin on kaikkei tehokkain vaikka vettä olisi reippaasti sen alla. Uittosyvyyteen ei voi antaa yleistystä. Joskus huonolla syönnillä parhaat onnistumiset tulevat pohjaa nuohoamalla, kalan ollessa aktiivinen on usein toiminut aivan pintakalvon alla uitettu viehe. Joten kokeileminen ja ennakkoluulottomuus kannattaa. Jokaiselle päivälle on oma koodinsa joka tulee murtaa jos haluaa hyviä tuloksia. Koodin murtaminen toki helpottuu kun tietää hiukan suuntaviivoja joita seurata. 

Hidasta uittoa
Kärsivällisyys uitossa on onnistumisen avain. Kun etäisyydet kasvavat on hauen vaikeampi havaita tarjottu uistin. Tällöin hidas uitto antaa enemmän mahdollisuuksia kalalle tehdä päätös noutaa uistin pidemmältäkin. Samalla voidaan käyttää lievänä yleistyksenä että uistimen koko kannattaa lähtökohtaisesti valita suureksi jotta isommalla kalalla olisi motivaatiota hakea se myös pidemmältäkin matkalta. Esimerkiksi Illexin dexter shad 340 on loistava esimerkki tälläisesta uistimesta. Dexterin massiivinen uinti antaa vahvan kylkiviiva-aistiärsykkeen kalalla ja siirtää suhteellisen paljon vettä tieltään aivan kuolemanhitaassakin uitossa.  Nykyään suurhauen hitaassa kalastuksessa käytetään paljon suuria shad-mallisia ”jigejä”, kuten Hanko Gummi ja Dexter Shad. Jotta nämä vieheet saataisiin haluttuun kalastussyvyyteen, tarvitaan usein lisäpainotusta. Päärynäpaino ja catherine-paino ovat useimmin käytössä olevat vaihtoehdot. Päärynäpaino näistä ehkä helpommin käytettävä. Laita päärynäpaino viehelukkoon, mielellään shadin kiinnityslenkin alapuolelle. Lähde liikkeelle niin kevyellä kuin mahdollista ja siitä tilanteen mukaan raskaampaan päin. Mitä paksumpi siima sekä mitä enemmän tuulta ja virtausta, sitä enemmän tarvitaan painoa. Myöskin kalan ollessa huonolla syönnillä tarvitaan painoa jotta viehe saadaan järkevästi uimaan riittävän syvällä. Vaikka käytätte lisäpainotusta, älkää unohtako hitaan uiton tärkeyttä!

Vastuullinen kalan käsittely
Kun suurhauki saadaan ottamaan näissä olosuhteissa on se harvoin huonosti koukutettu, monesti kala on selkeästi päättänyt syödä ja silloin uistimen saa kaivaa todella syvältä nielusta. Kalastajalta vaaditaan kumminkin valppautta koska tärpit ovat monesti todella brutaaleja suuremman vauhdinoton takia. Muistakaa asiallinen käsittely kalalle. Vieheen irroitus mielellän veneen ulkopuolella tai kostutetulla irroitusmatolla. Väkäsettömät koukut ovat kova juttu; tartutus paranee ja koukut saa huomattavasti halpommin ja kalaa vähemmän vahingoittamatta syvältäkin irti. 

Kova luotto omaan tekemiseen ja kärsivällisyys on onnistumisen avain. Tärppien lukumäärästä voi luopua mutta keskikoosta ei välttämättä tarvitse.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.