Loppusyksy ja alkutalvi ovat kuumaa meritaimen aikaa. Taimenet oleilevat yleisesti lähellä rantoja, erittäinkin matalissa vesissä, joissa on riittävästi suojaa ja ravintoa.
Kun vesi on erittäin kylmää, kuten nyt joulukuussa, pääsääntöisesti taimen väistää matalassa aaltoja ja tuulta. Eli hakeutuu selkeään suojaan. Perinteinen tyrskytaimenen kalastus ei ole enää tähän aikaan vuodesta välttämättä se paras vaihtoehto, mikäli haluaa saada hopeatorpeedon siimansa päähän.

Taimen suosii syksyllä kivikkoisia, mielellään rakkolevää kasvavia mahdollisimman terveitä pohjia. Rannat saavat olla matalia, pitkällekin ulos. Usein rannasta lähtevä pitkä riutta on hyvä paikka kalastaa. Tällöin voi kokeilla sekä tuulen että tyvenen puolen, mikä antaa osviittaa tulevalle, missä kalat viihtyvät paremmin. Jos rannan edessä on saari-/luotorykelmä mikä blokkaa suurimmat aallot ja pahiman tuulen pois, on paikalla yhä enemmän ottipaikan merkkejä. Tämän lisäksi, tarkastele missä on taimenelle ruokaa ja kalasta siellä. Välillä kannattaa etsiä kapeitakin saarten ja luotojen välejä, joista vesi virtaa läpi. Jos olosuhteet ovat oikeat, nämä saattavat kerätä paljonkin kalaa. Liian matalaa rantaa alkutalveen taimenelle ei ole.

Kalasta hitaasti, erittäin hitaasti! Kalasta tarkasti. Erittäin kylmissä olosuhteissa taimen ei välttämättä lähde pitkään syöksyyn kaukaa nopeasti kiitävän vieheen perään. Eli heitä tarkasti oletetut kalan asentopaikat; kivien taustat, pienet putamat ja poterot. Avainasemassa on hidas uitto. Siksi ns. ”kevennetyt lusikat” ovat erinomainen vaihtoehto, kuten Waken Shallow Spoon. Pelkkä hidas uitto ei välttämättä, tai useinkaan riitä. Uittoa kannattaa maustaa mahdollisimman pitkillä tauoilla kelauksessa. Tässä tulee kevennettyjen lusikoiden etu parhaiten esiin; lentävät painoonsa nähden pitkälle, mutta vajoavat hitaasti. Hyvin toimivat myös käsialalla pintautuvat uistimet, kuten Soft Spoon pienemmässä koossa, joita saat käskytettyä vaihtelevalla uitolla aivan pintakalvoon mahdollisten pohjanmuotojen yli ja siitä taas syvemmälle.

Uistinten väreistä on monia näkemyksiä ja jokaisella on omat suosikkinsa, mutta moni on sitä mieltä että näin lähes talviaikaan usein toimii hyvin, muutaman mainitakseni, pinkki-valkoinen, piikkikala, noutaja, lila-helmiäisvalkoinen sekä puna-musta.

Vapoina käytetään usein noin 7-9 jalkaisia notkeahkoja vapoja, jotka ovat puoli tai kokotoimisia. Liian rankka vapa repii taimenen irti. Vavan viehepainosuositus tulee mitoittaa käyttämiesi vieheiden mukaan. Melko yleisesti taimenvavat sijoittuvat väliin 7-32g. Kelana käy niin hyrrä kuin haspeli. Tärkeää on että kela puolaa siiman hyvin jotta turhilta harakanpesiltä selvitään ja jarru on kunnossa. Jarru kannattaa säätää melko löysälle jotta taimen saa siimaa jos se nappaa lyhyellä siimalla. Siimana käytetään yleisesti ohuita kuitusiimoja paksuuksissa 0.15-0.20mm tai laadukasta monofiilia paksuuksissa 0.28-0.35mm. Molemmilla, niin kuitu- kuin monofiilisiimoilla, on oma kannattajakuntansa. Jos käytät kuitusiimaa, hyvä vinkki on sitoa siimaan tapsiksi noin vavan tai kahden mittainen pätkä joustavaa monofiilia, noin 0.30mm paksuudessa. Kalastusta helpottaa huomattavasti, jos siimasi on värjätty siten että on helppo seurata, missä siima kulkee.

Olosuhteista yleisesti parhaiten toimii pilvinen, mahdollisimman tuhnuinen keli, jolloin ei tuule liikaa. Veden pinnan tulisi olla kuitenkin rikki, jotta taimenet eivät heittäytyisi liian passiivisiksi. Jos kohdallesi sattuu lumisade, ole iloinen, keli on mitä parhain. Tuulen suunnat ovat hyvin aluekohtaisia, mikä on hyvä ja mikä ei. Usein toistuu kuitenkin sellainen kuvio, että selkeästi tuulen yläpuolella taimenta on huomattavasti hankalempaa tavoittaa kuin tuulen alapuolella. Veden korkeus ja sen liike on ratkaisevassa asemassa. Laskeva vesi tekee kalastuksesta hankalaa, nousevan veden aikaan olisi taas hyvä hetki päästä vesille. Kala on tällöin selkeästi aktiivisempi.

Talvinen meri on upea. Tavallisesti saa olla hyvin rauhassa kanssakalastajilta, mutta taimenet saattavat häiritä rauhaasi. Muista pukeutua lämpimästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.