Kaikuluotain on noussut itselläni tärkeäksi apuvälineeksi. Ja nimenomaan heitettävä kaikuluotain.

Kohta kolme vuotta on aikaa siitä, kun minulla heräsi mielenkiinto kyseistä ihmepalloa kohtaan. Olin tuolloin pari vuotta keskittynyt käytännössä täysin hauenkalastukseen ja suurin osa ajasta tuli kierreltyä kelluntarenkaalla Tukholman upeaa saaristoa. Koska haukikärpänen oli purrut suht herkästi innostuvaa pohjoisen miestä, niin tämä tarkoitti käytännössä sitä, että joka viikonloppu 1-2 päivää kiersin uusia mestoja renkaan kanssa hullun kiilto silmissä. Ei siinä tohinassa juuri haitannut, vaikka vihmoi vettä tai räntää ja välillä aallot löivät syliin renkaan reunan yli. Viikot töissä selasin kahvitauoilla ruotsalaisia foorumeita, Facebookia ja tuoreimpia satelliittikuvia. Lauantai-aamuna rengas, kaikuluotain, kamat ja eväät kyytiin ja pimeästä pimeään uusia mestoja ehtimässä.

Matias Aho on käyttänyt kelluntarenkaasta kalastaessaan Deeperin kaikuluotaimia.

Nuo ajat opettivat sen, että valitettavan harvoin niille parhaille paikoille tietä pitkin pääsee. Olipa sitten kyse Ruotsin haukilahdista tai Suomen sisävesistä. Jos rantaan menee tie, niin sieltä löytyy mökki ja mökin omistaja harvoin toivottaa kalamiehiä avosylin tervetulleeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että auto ajetaan jonnekin mahdollisimman lähelle rantaa mistä löytyy levike ja siitä koko väline arsenaali kantoon ja kohti rantaa.

Kun tämän vaivan näkee kerran kaksi viikossa niin kunnianhimoinen kalamies haluaisi totta kai kalapaikoistaan kaiken mahdollisen informaation käyttöönsä. Esimerkiksi syvyyskartat, reaaliaikainen kaikukuva renkaan alta ja veden lämmöt. Kysymys kuuluukin mikä on järkevin ratkaisu?

kaikuluotain
Kaikuluotain mahtuu näin kompaktiin muotoon. Ja tuo rannalta kalastukseen rutkasti lisää mielenkiintoa.

Kaikuluotain löytyi lopulta Googlesta

Googlettelun perusteella selvisi, että kaikuluotain, akku ja anturi pitäisi tulevaisuudessa kaiken muun romun mukana kantaa rantaan ja saada järkevästi kiinni renkaaseen. Hinta lystille oli alkaen 200 euroa. Ja jos syvyyskartat haluaa tehdä ni summan saa ainakin kolminkertaistaa. Viritelmän paino muutamia kiloja.

Tai sitten voi ostaa pallon, jonka lyö telineellä tai narunpätkällä renkaan kylkeen. Kaikuluotaimen kuvan voi katsella puhelimesta ja kyseinen yhdistelmä painaa vain noin 100 grammaa. Kyseinen laite oli Deeper Pro+ ja hinta tais sillon olla 249e. Alko syystäkin kiinnostamaan. Vahva skeptisyys tosin istui olkapäällä, kun lueskelin laitteesta. Voiko tämä olla hyvä? No perhana, otetaan selvää.

 

Ensin tositoimissa oli Deeper, hetkeä myöhemmin pilkki. Lopputuloksena hieno kala ja hieno kalastuskokemus!

Otin yhteyttä maahantuojaan ja kysyin et tehtäskö yhteistyötä?

Nyt vajaa kolme vuotta myöhemmin olen käyttänyt käytännössä kaikkia kaikuluotain-laitteita mitä Deeperiltä löytyy. Deeper Pro, Pro+, Start ja Chirp on nyt käynyt käsissä ja näistä on tullut tärkeä osa kalareissuja. Kelluntarenkaalla operoidessa Deeper-kaikuluotain on aina mukana. Kuten myös pilkillä ja ismete-reissuilla. Ehkä ilman sitä toimeen tulisi, mutta paljon asioita jäis tietämättä ja kaloja löytymättä. En missään nimessä väitä, että laitteen tarkkuus tai käytettävyys kaikissa tilanteissa kepittäisi nykyaikaisia yhdistelmälaitteita, varsinkaan venekäytössä. Mutta eihän sen ole tarkoituskaan!

Tarkkuus varsinkin uusimmassa Chirpissä on todella hyvä. Kelluntarengas ja pilkkikäyttöön kaikuluotaimen helppous ja keveys on ylivoimaisia valttikortteja ns. oikeisiin kaikuluotaimiin verrattuna ja kun laitteesta kaiken tarvittavan infon saa selville, niin kuka haluaa jäällä kantaa akkuja ja näyttöjä mukana? Entä uhrata kelluntarenkaan muutenkin rajallisesta tilasta osan anturin tai näytön kiinnitykseen tai akun säilytykseen? Mikäli vastasit molempiin ”minä”, niin onko se hyöty ”oikeasta kaiusta” niin iso, että se kannattaa?

Deeper on helppokäyttöinen siellä missä tarvitaan

Sovellus ja sen käytettävyys on asia mikä montaa varsinkin aiemman saapumiserän kalamiestä epäilyttää. Deeper on juuri julkaissut uuden sovelluksen, joten sanon vanhasta vain sen verran, että se toimi hyvin ja oli selkeä ja helppokäyttöinen. Ja mikä tärkeintä, suomenkielinen. Uusi äppi on vanhan tapaan suomenkielinen ja toimii todella jouhevasti. Sieltä myös löytyy kaikki tarvittava tieto mitä vesillä tarvitsee. Rehellisyyden nimissä on mainittava, että itsekin olen niin vähän ehtinyt uutta äppiä kokeilemaan, että jätän syvällisemmän analyysin myöhempään. Vaikkapa tuonne pilkkikauden puolelle.

Varmasti moni huomasikin, että minusta tämä kaikuluotain on hyvä ja hintansa väärti. Toki huonojakin puolia löytyy, kun oikeen kolutaan. Esimerkiksi akku ei ole loppumaton. Kyllä se loppuu, kun aikansa käyttää, kuten kaikki muutkin akut. Yleensä tosin akku on tyhjä ennemmin puhelimesta. Mikäli laite toimii oikein, on akunkesto 5-6 tunnin aktiivisen käytön kestävä. Tämä tarkoittaa sitä, että laite luotaa koko tuon ajan. Micro-usb johdon ja varavirtalähteen avulla saa Deeperiin lisää virtaa missä vain ja millon vain. Toinen asia on wifi-yhteys. Se saattaa joskus katketa, mutta se ei ole vaarallista. Jos laite katkoo yhteyttä paljon, niin kannattaa kytkeä lentokonetila päälle älylaitteeseen. Tämä siksi että puhelin kuvittelee Deeperin wifi-verkon olevan ”netti”, joten jos se haistaa operaattorin signaalin vahvemmaksi kuin Deeperin, niin se vaihtaa verkon automaattisesti parempaan. Kuvitellen näin auttavansa sinua.

Yhteenvetona suosittelen Deeperiä sinulle, mikäli kalastuksesi on enimmäkseen rannalta, renkaasta tai jäältä tapahtuvaa. Tässä on kaikuluotain näihin käyttötarkoituksiin. Mikäli haluat kiinteän kaikuluotaimen veneeseen, niin osta sellainen. Deeperiä voi kyllä käyttää sillon tällöin veneessä ja se toimii siinäkin mutta sen tärkein ominaisuus eli helppous korostuu nimenomaan paikoissa, joissa kiinteä kaiku ei ole mukana tai sen sinne saaminen on vaivalloista.

249,00
-22%

Deeper heitettävät kaikuluotaimet

Deeper Smart Sonar CHIRP+

249,00 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.