Iso ahven ei asu jokaisessa maamme tuhansista järvistä, mutta moni kalastaja siitä silti haaveilee. Joissain lammissa saattaa olla tuhatpäinen katras alle kymmensenttistä raitapaitaa ja joukossa vain muutama isompi. Isommissa järvissä iso ahven saattaa olla hyvinkin yleinen saalis.

 

Elämäämme nykyhetkeä leimaa vahvasti digitaalisuus. Se on läsnä myös harrastuksissamme. Eikä kalastus tee tähän poikkeusta – tarjolla on valtava määrä erilaista elektronista tuotetta ja laitetta parantamaan kalastuskokemustamme.

Lähdinkin selvittämään asiaa toisesta kulmasta ja palasin kalastuksessani siihen ytimeen, josta kaikki on aikoinaan alkanut. Tai en ihan ensimmäiseen ruutuun, sillä tuolloin saattoi soutuveneestäkin vain uneksia ja nyt sellainen sentään oli käytettävissä. Eli kalareissu ilman elektroniikkaa tai mitään muitakaan hienouksia. Vain virveli ja muutama jigi mukaan ja vesille.

Pieni satakuntalainen järvi oli reissun kohteena. Pinta-alaltaan järvi asettuu keskikokoisen järven määritelmään noin 80 hehtaarin pinta-alaltaan. Pohjakarttaa järvestä ei ollut saatavilla. Seuranani reissulla oli paikallinen kaverini, jolla oli pieni haju siitä, missä päin järveä kalastaisimme. Muisteli nähneensä erään pintakiven läheisyydessä talvella erään kalastajan verkot. Iso ahven majaili verkkokalastajan mukaan tuon karikon liepeillä talvisin. Joten sinne siis.

Päivän ensimmäinen ahven oli samalla päivän suurin.

ISO AHVEN VAI HAUKI SIIMAN PÄÄSSÄ?

Kalastuspäivänä tuuli järven suuntaisesti sen verran voimakkaasti, että kaipasimme ankkuria jo rannassa. Ankkuria ei löytynyt, joten teimme kahdesta betoniharkosta ankkurin korvikkeen. Josko se laahatessaankin hidastaisi veneen liikkumista.

Parin sadan metrin soutamisen jälkeen olimme paikalla, jossa verkot oli talvella lionneet. Ei mitään hajua veden syvyydestä, mutta ankkurin laskettuamme totesimme vettä olevan noin 2-3 metriä ja päättelimme syvyyden kasvavan pintakiven toisella puolella jyrkemmin kuin toisella. Vene parkkiin ja kädet ristiin ankkurin pitävyyden puolesta. Vene tuntui pysyvän todella hyvin aloillaan, joten ei muuta kuin jigit veteen.

Aloitin kalastuksen kaksituumaisella Wake Flexfishillä ja kymmenen gramman jigipäällä. Valitessani sopivaa jigipäätä tuumin, että syvyyden puolesta olisi riittänyt kuusigrammainen nuppi, mutta tuulen vuoksi laitoin kymppigrammaisen, jotta saan pidettyä tuntuman jigiin koko ajan.

Muutaman heiton jälkeen tein huomion, että pohja muuttuu kivikkoisesta täysin tasaiseksi tietyssä kohtaa. Keskitin kalastusta tuohon raja-alueeseen, jossa pohja muuttui.

Aloin jo pohtia värin vaihtoa pois Wild Tiger 747:sta, kun siima putosi täysin löysäksi! Nopea vasturi kalan tartuttamiseksi onnistui ja kala tarttui. Pari pitempää potkua sai aikaan mielessäni kuvan 1-2 kilon hauesta. Kala junnasi pohjaa kohti ja nousi vasta ihan veneen vierestä pintaan – iso ahven! Arviolta noin 35-38 senttinen ahven oli itselleni tämän kauden suurimpia yksilöitä, joten nappasimme kalasta kuvan muistoksi ja vapautimme raitapaidan takaisin tuttuun ympäristöönsä.

Heti seuraavalla heitolla tuli taas tärppi suoraan jigin takaa, mutta tällä kertaa löysää siimaa tuli niin paljon, että tartutus epäonnistui.

Iso ahven
Iso ahven on nielaissut 10,5 senttisen Gunki Grubby Shadin syvälle suuhunsa.

SUOSIKKIVÄRIT LÖYTYVÄT ONNISTUMISTEN MYÖTÄ

Koska iso ahven oli napannut punaiseen väriin ja oli syönnillään, ajattelin kasvattaa jigin kokoa, mutta pitää värin punertavassa. Peliaikaa seuraavaksi sai Gunki Grubby Shad 10,5 sentin koossa. Värinä oma suosikkini Red Ghost, jossa on punainen maha, tumma selkä sekä läpikuultavat kyljet.

Iso ahven piti myös tästä tarjonnasta! Tunnin kalastuksen jälkeen olimme saaneet parikymmentä isoa ahventa. Reissun kaikki ahvenet olivat yli 30 sentin kokoisia. Sitä kuuluisaa pannukarkeaa.

Ja tämä kaikki täysin ilman elektroniikkaa. Rentouttava hetki lähellä mökkirantaa, soutuveneessä ja kevyillä välineillä. Mökkikalastusta parhaimmillaan! Tietysti nälkä kasvaa syödessä ja ehkäpä ensi kerralla mukanamme on Deeperin kaikuluotain apuna kartoittamassa tuota paikallisen perimätiedon kertomaa kalapaikkaa.

Grubby Shadin Red Ghost nousi omaksi suosikikseni kesällä Saimaalla, Puumalan vesillä, josta jallitin syöttikalaparven alta noin kymmenestä metristä komean 37-senttisen kalan tosi vaikean kalastuspäivän kruunuksi. Väri toimii mielestäni hyvin kirkkaassakin vedessä, mutta parhaimmillaan koen sen olevan hieman humuspitoisessa vesistössä.

 

 

Oskun valinnat ahvenen jigaukseen:

Kun kohteena on iso ahven tai ahven syö hyvin: Gunki Grubby Shad 10,5

Kun syönti on arkaa tai kalastettava vesistö tuntemattomampi: Wake Flexfish 2”

Oskun kalastusta voit seurata myös sosiaalisen median välityksellä ottamalla hänet seurantaan vaikka Instagramissa: @oskuvaltonen

Myös Dexter Shad 90 maittoi kauniin värisille ahvenille.
-50%
3,99 2,00 
-60%

Gunki Grubby Shad

Gunki Grubby Shad 10,5

9,99 4,00 
-67%
Varasto loppu

Dexter Shad

Dexter Shad 90

11,99 4,00 
Uutuus
-10%
5,79 5,19 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.