Osku Valtonen

Osku Valtonen on aika innokas, mutta kuitenkin äärimmäisen tavallinen kalastaja. Kalastus on hänelle iso intohimo, mutta kuitenkin vain harrastus. Osku yrittää saada kalenteriin mahtumaan sata kalastuspäivää vuodessa. Se on iso määrä harrastajalle, mutta Saaristomerellä saaressa sijaitseva kesämökki tarjoaa hänen harrastukselleen loistavat puitteet. Osku kalastaa yksin ja ystävien kanssa. Parin kalakaverin kanssa Osku on tehnyt kalareissuja yli 25 vuoden ajan, mutta toisaalta myös uusia tuttavuuksia ilmaantuu mukaan reissuille joka vuosi lisää.

Vaikka pääsen nykyään käymään kalassa sen sata päivää vuodessa, ei aina ole ollut niin. Muutamina vuosina työt, opiskelut tai muut harrastukset pitivät kalareissujen lukumäärän hyvinkin pienenä. Välissä oli muutamia vuosia, kun pääsin vesille vain kerran koko kauden aikana. Olipa reissuja sitten yksi tai sata vuodessa, jokainen hetki vesillä on minulle yhtä tärkeä ja merkityksellinen.

Olen kasvanut jo niin isoksi pojaksi, että olen tullut isäksi. Tänä vuonna viiden vuoden rajapyykin saavuttava poikani on innostunut myös kalastuksesta. Jännä juttu, mistäköhän saanut kipinän? Harrastuksestani on avautunut uusi sivu, kun poikani kalareissuilla tehtäväni on varmistaa että eväät ovat hyvät ja matoja riittää. Poikani sai ensimmäisen kalansa mato-ongella kolmevuotiaana ja tuosta ahvenesta teimme hänelle ruodottomat fileet ja paistoimme ne yhdessä pannulla.

Mitä Osku Valtonen kalastaa

Osku Valtonen sanoo viimeisten 20 vuoden olleen hauenkalastukseen keskittyneitä. Häne kertoo hauen tarjoavan haastetta siiman päähän, ja välillä jo pelkkä kalojen löytäminenkin on riittävän iso haaste. Yksi tärkeä syy Oskun ja hauen intohimoiselle suhteelle on Oskun rakkaus haukea kohtaan ruokapöydässä. Oskun mielestä hauki on paras kotimainen ruokakala.

Valehtelisin jos väittäisin ettei koolla ole merkitystä. Iso hauki on se mistä mä unelmoin. Suurhauki siintää silmissä ja haaveissa joka kerta kun veneen köydet irtoavat laiturista.

Suosikkivieheeni hauelle on SnackBaitsin XL värissä 001. Jos joutuisin autiolle saarelle ja saisin yhden vieheen mukaan, tämä olisi valintani.

Toinen kala jonka perään lähden vesille on ahven. Sen kohdalla ennätyskalani ovat suhteessa haukia suuremmat, mutta se on enemmän sattumaa kuin osaamista, sen voin tunnustaa ihan suoraan. Mutta joka vuosi opin lisää ahvenenkin kalastuksesta ja keskikoko senkin kohdalla nousee jatkuvasti ylöspäin saaliissa.

Yleisesti voisin sanoa olevani varsin samaistuttava kalastaja: unelmoin suurista kaloista ja ennätyksistä, innostun uusista vieheistä ja tyyleistä, eikä voi unohtaa kalastuksen merkitystä rentouttavana harrastuksena. Siitä kuitenkin viime kädessä on kyse. Intohimosta ja elämäntavasta.

Osku Valtosen ennätyskalat/parhaimmat muistot

Parhaita muistoja on paljon. Ehkä kaikkein merkittävin on kuitenkin se ensimmäinen hauki. Taisin olla kuuden vanha, kun olin isoäitini kanssa mökillä kalassa. Mamma souti venettä ja minä uitin pientä lippaa veneen perässä. Pitkään ei tarvinnut mamman soutaa, kun siiman toiseen päähän oli ilmaantunut kiloinen hauki. Sitten tulikin kiire kotiin, jotta pääsin mahdollisimman nopeasti kertomaan mahtavasta saaliista isälle, äidille ja parhaalle kaverille.

Aistin samaa innostusta edelleen vuosittain hienojen kalajuttujen kohdalla.

Ennätyksistä kun puhutaan, niin mulle tärkein mitta on pituus. Paino kun voi yksilöillä vaihdella hyvinkin paljon vuodenaikojen mukana, mutta pituus muuttuu vain toiseen suuntaan. Hauen kohdalla ennätys on 110 senttinen mamma. Kuten mainitsinkin jo aiemmin, niin itse pidän ahvenen kohdalla rekordiani ”kovempana”, kun ylös on noussut kolme yli 45 senttistä ja näistä suurin oli 47 senttinen.

Faktaa

Osku Valtonen on syntynyt vuonna 1984 ja asuu Turussa. Osku kalastaa pääasiassa Saaristomerellä haukea ja ahventa. Osku on vihkiytynyt heittokalastukseen, eikä käy talvisin juurikaan kalastamassa. Haukea Valtonen jallittaa isoilla shadeilla ja ahvenia pienillä jigeillä.

-30%

Haukijigit

Snack Shad XL

Alkaen: 9,99 7,00 
-50%
Alkaen: 3,99 2,00 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.