Merialueilla vesi on nyt todella alhaalla, joka tekee miellyttävän hauen kalastuksen monin paikoin erittäin haasteelliseksi. Kalat ovat usein pitkällä kaislikon sisällä, syvemmissä paikoissa tai sitten kalastettavat paikat ovat vitaikon vallassa. Sitä rupeaa miettimään monia kysymyksiä, kun lähes jokaisella heitolla repii viehettään irti vitaikosta ja kuuntelee, kun hauet molskivat syvällä kaislikon sisällä. Mitä voisi tehdä toisin? Voisi lähteä kotiin, etsiä aukkopaikkoja vitaikosta, heittää ”ruohosuojatuilla” vieheillä tai etsiä uusia paikkoja ja metodeja.

Kun vaihtaa työkalut pykälää kevyemmiksi, ottaa merikortin auki eteensä ja rupeaa etsimään haukien kulkureittejä lahtialueille, voi löytää avaimen toisenlaiseen, tuloksekkaaseen hauen kalastukseen.

Nykyään hauen jigaus on alkanut lisääntymään, eikä syyttä. Touhu on mukavan kevyttä välineittensä puolesta ja erittäin antoisaa! Eikä kalapaikkojen löytäminen ole rakettitiedettä. Erityisen kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat salmivedet matalammista kohdistaan sekä penkkojen reunat joihin tuuli ja virtaukset ovat ajaneet pikkukalaa. Kaikuluotain on suureksi avuksi paikkoja haettaessa. Kaiuttamalla voit etsiä pohjan muodoista poikkeamia; monttuja, kumpareita ja kivikkoa sekä tietenkin pikkukalaparvia jotka kaikki löytyessään parantavat kohdekalan löytymisen mahdollisuutta. Toki suuret mammatkin näkyvät kaiussa. Paikan löydyttyä vene kannattaa ankkuroida ja pyrkiä kalastamaan syvästä matalaan päin. Tämä vähentää vieheen pohjaan tarttumista, mikäli pohja on kivikkoinen. Jos tuntuu, että kalaa on vain yhdellä syvyysalueella, kannattaa pyrkiä ankkuroitumaan siten, että voi heittää penkan reunan myötäisesti niin että viehe viettää mahdollisimman paljon aikaa ottisyvyydellä.

Kun hauki on salakan tai pienen silakan perässä, ei vieheidenkään tarvitse olla valtavan suuria. Hyviin tuloksiin ollaan päästy käyttämällä esimerkiksi 5,5″ toukkajigiä sekä 5″ Flexfishiä. Erityisen maininnan saakoon Gunki Grubby Shad, suurimmassa koossaan, sekä Pelagear. Koukkuina kannattaa käyttää tämän kokoluokan jigaissä 4/0 – 8/0 koukkuja. Jigipään paino saisi olla yleensä niin kevyt kuin mahdollista. Jos virtausta ei ole paljon ja tuulikin on maltillinen, niin 4-6m vedessä pärjää hyvin 7-10g jigipäällä. Perukkeen käyttö on oikeastaan pakollista aina, kun kalastetaan haukea. Eikä perukkeen pituudessa kannata säästellä. Perukkeen ei toisaalta tarvitse olla kaikken järein. 30-50 cm pituus on hyvä. Vavaksi käy hyvin järeämpi jigivapa tai kevyempi hauen heittoon tarkoitettu tunnokas vapa. Vavan pituus menee omien mieltymysten mukaan. Heittopituuksien ei tarvitse olla pitkiä. Mikäli vesi virtaa tai tuulee sivusta, siima menee pussille ja tartutus on yleensä sitä heikompaa mitä pidemmällä viehe on.

Hauen jigausta kannattaa harkita myös, jos kuha tai ahven lyö suunsa kiinni. Haukea ei arvosteta riittävästi jigikalana. Kalastus on tapahtumarikasta, kohdekalan koko on usein oikeinkin mukavaa eikä tarvitse kalastaa kovin syvistä vesistä.

Lähde koittamaan jotain uutta, vaikka hauen jigikalastusta. Muista tiukka vastaisku!

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.