Moderni hauen kalastus on melko raskasta hommaa. Painavia jerkkejä, raskaita shadeja ja voimakkaan vetovastuksen antavia spinnerbaitteja. Näiden tehoa ei kukaan voi kiistää. Mutta joskus on kiva nautiskella. Ja milloin nautiskelu on parhaillaan hauen kalastuksessa? Silloin, kun kala on matalassa, tankkaa ahkerasti ja on t-paitakelit. Eli loppukeväästä/alkukesästä.

Hauki on kutenut lähes kaikkialla, mutta osa kaloista jää kutupaikkojen lähistöille uuden ruovikon sekaan nauttimaan hyvin runsaista buffee-antimista. Tänne tynkäkaislan ja uuden ruovikon sisälle pitäisi sitten uistinta saada tarjottua siten, että koukut eivät jää kiinni vesikasveihin vaan hauen leukoihin. Hyviä vaihtoehtoja tähän touhuun on paljon, mutta nyt on oikea hetki keventää.

Rigaa pienehkö shad-jigi, esimerkiksi 5′ Flexfish yhdellä reilulla ja mahdollisimman kevyellä suurikitaisella jigikoukulla. Tässä tapauksessa käytämme 6/0 5g koukkua. Näin saat kalastettua matalatkin paikat tehokkaasti. Voit vielä keventää jigipäätä napsaisemalla sivuleikkureilla puolet pään painosta pois. Näin kalastus onnistuu alle metrinkin vedessä mainiosti, eikä ole kiire kelata viehettä takaisin.

Teho tässä piilee siinä, että oikein uitettuna paksuhkon rungon omaava shad-jigi syrjäyttää vesikasveja varsin mallikkaasti keinuvalla liikkeellään ja näin selästä pistävä yksihaarakoukku pysyy puhtaana. Avain on pystyä kalastamaan paikaltaan, eli että saa ohjailtua tarkasti vieheen ohi pahimpien rytöjen. Salakan/silakan mallinen, värinen ja kokoinen pehmeä viehe on välillä, tai oikeastaan useinkin, ylitsepääsemätön tarjous hauelle, varsinkin, jos saa uittoon sisällytettyä kelausstoppeja. Tällöin viehettä voi joutua kaivamaan syvältäkin hauen nielusta. Väkäsen poisto koukusta tekee tässäkin tapauksessa kalastuksesta huomattavasti miellyttävämpää.

Käytä kevyehköä kela&vapaa sekä kunnon peruketta. Siima saa olla kohtuullisen paksua, sillä heittojen ei tarvitse olla pitkiä ja joskus se hyvinkin suojattu viehe jää ruovikkoon kiinni. Tällöin paksu siima on hyvä kaveri, kun ei tarvitse aina mennä hakemaan viehettä ruovikosta pois. Tärpit ovat matalassa nayttäviä ja raivokkaita, ranteet ja olkapäät kiittävät, kun kalaa nousee keveilläkin välineillä.
 

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.