Kevät on kalastajan juhlaa. Kelit ovat sekä kehoa että mieltä helliviä ja kalakin on päivien lämmetessä ja pidentyessä usein aktiivinen ja käy ottaa asiantuntevasti tarjottuun pyydykseen.
Kalareissuilta on myös mukava tuoda jotain tuoretta ruokapöytään. Kohtuudella ja isoimmat kalat varovasti vapauttaen, luonnollisesti. Savustus on erittäin hyvä tapa valmistaa maukasta kalaa. Itse operaationa savustaminen on parhaimmillaan mukavan sosiaalinen tapahtuma. Joillakin on savustuksesta käsitys, että se olisi vaikeaa. Tämä on väärä käsitys, seuraa alla olevia ohjeita ja nauti tuoreesta kalasta.

Koita Waken uusia Whiskey tai Cognac maustettuja savustuslastuja.

Laita kokonaiset kalat tai fileet astiaan ja ripottele suolaa kaloihin joka puolelle.  Pieni kerros myös kalojen päälle.  Anna suolautua vähintään kaksi tuntia tai yön yli, viileässä paikassa esim. jääkapissa, riippuen kalojen koosta ja määrästä.  Huuhtele kevyesti suola pois kalojen pinnasta ja kuivaa kalat pyyhkeellä/talouspaperilla.  

Aloita savustaminen ripottelemalla astian pohjalle hiukan karkeaa- tai hienoa merisuolaa. Laita kalat ruokaöljyllä pyyhkäistylle savustusritilälle. Laita savustuslastut laatikon pohjalle tai kaukaloon. Voit käyttää maustettuja lastuja normaalin leppälastun lisänä tai pelkästään, makusi mukaan. Käyttämällä maustettuja savustuslastuja voit kokea uusia jännittäviä makuelämyksiä. Wakelta löytyy esimerkiksi konjakin ja viskin makuisia tammilastuja. Kokeilemalla saat makusi mukaisen aromin. Lisää 3-4 sokerinpalaa lastujen joukkoon, niin saat kauniin värin kaloihin. Voit myös esikäsitellä savustuslastut suihkuttamalla niihin hunajavettä. Anna lastujen kuivua hyvin, lämpimässä paikassa. Noin kilon painoinen kalafilee vaatii noin 45 minuutin savustusajan. Kun selkäevä irtoaa hyvin, kala on kypsää. Savustuksen jälkeen, anna kalojen tekeytyä muutama tunti viileässä paikassa, näin maku tasaantuu tasaisesti kaloihin. Sitten voit alkaa herkuttelemaan.
 

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.