Ottivärit ovat aina olleet mielenkiintoinen aihe kalastajien parissa. Lähes jokaisella on oma, ellei vankkumaton niin ainakin vahva mielipiteensä, mikä väri toimii milloinkin ja millekin kohdekalalle. Väri on yksi vieheen tärkeimmistä perusmuuttujista, johon kalastaja itse helposti pystyy vaikuttamaan. Systemaattisella hakemisella löytää usein kullekin päivälle sen punaisen langan värin suhteen. Joskus tämä lanka kantaa pitkään, useitakin viikkoja, joskus se taas katkeaa vajaan tunnin kuluttua ja etsintää saa taas jatkaa. Vaikka kalastajien mielipiteet väreistä jakaantuvat usein rajustikin, on niistä silti selvästi havaittavissa muutamat selvät linjat, jotka pitävät käytännössäkin vuodesta toiseen, käyttäjästä toiseen.

Varmasti suosituimmat värin kuhan ja ahvenen jigaamisessa, ainakin Saaristomeren alueella, vuodenaikaan katsomatta ovat valkoinen, chartrause-keltainen sekä moottoriöljy. Tarvitseeko sitten muita värejä? Ei välttämättä, tuollakin paletilla saattaisi pysyä enemmän tai vähemmän kalassa kiinni ympäri vuoden, mutta saalista saa enemmän ja isompia, jos vaivautuu etsii kulloisenkin ajankohdan ottivärit, jopa sävyt kohdalleen. Usein varsinkin isompaa kuhaa saattaa saada erilaisella värillä mihin pienempi, juuri mitallinen kuha ottaa. Lisäksi kalastuksesta tulee huomattavasti mielenkiintoisempaa ja antoisampaa oppii itse löytämään kulloisenkin ottivärin.

Vieheen väriä ja samalla sitä mitä kalat haluavat ohjailevat mm. valon määrä, veden lämpötila sekä tarjolla oleva että kalojen haluama ravinto. Nyrkkinääntönä usein sanotaan: sameaan veteen ärsykeväriä, tummaan keliin tummaa ja kylmään veteen kylmää väriä. Toki kaikilla säännöillä on ajoittain omat kumoajansa.

Tähän aikaan vuodesta kun vesi on vielä lämmintä, toimivat lämpimän oranssit, vihreät sekä ruskeat sävyt. Kuten Sea blaze, Motoroil, Bottom power ja Zander special. Mutta, kun ahven ajaa salakkaa, ei sille kelpaa mikään muu kuin mahdollisimman paljon kohdekalaa jäljittelevä väri, esimerkiksi Bleak tai Bloodscales. Syyskuun tullessa puoleenväliin, alkaa yleensä suurimittaisempi kuhien liikehdintä ulkoa sisemmemmäksi. Juuri tällöin, kun kuhat ovat olleet matkalla, on usein Bottom special osoittanut hetkittäisiä järisyttävän ylivoimaisia ottivärin elkeitä. Usein kalamiehiä virkistävän sateen aikana ahvenen kalastuksessa Deep shrimp on kyykyttänyt muita oikein urakalla. Kun vedet ovat viilentyneet, alkaa pääsääntöisesti huomattavasti kylmempien sävyjen aika. Valkopohjaiset ovat myrkkyä, perinteisen Power perchin kuitenkin pitäessä erittäin hyvin pintansa. Aivan loppukaudesta kalat saattavat olla erittäin tarkkoja niille tarjotuista väreistä. Tällöin kannattaa värit säätää erityisen tarkasti kohdalleen. Etsi paikka, jossa on kalaa, ja pysy siinä niin kauan, että saat käytyä riittävän määrän värejä läpi, ota sivuun muutama selvästi parhaiten toiminut väri ja lähde etsimään isompia kaloja. Nyt toimii erittäin hyvin kokovalkoinen, valko-keltainen sekä tummat sävyt, kuten puna-musta. Kuitenkaan älä unohda ympärivuotisia jokapaikanhöyliä Power perch sekä Sea blaze.

Värien etsiminen kohdalleen on opettavastia ja antoisaa. Käytä tähän aikaa, kirjaa vaikka olosuhteet ja ottivärit ylös niin talven pitkinä pimeinä tunteina näitä lukemalla saattaa tulla jokunen ”ahaa!” -elämys. Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuten oppikirjoissa. Tällöin on aika heittää kaikki ennakkoluulot ja opitut jutut roskikseen ja ravistaa hihasta se todellinen jokeri. Usein heikkoina päivinä rohkeus ja ennakkoluuloton luottamus omaan tekemiseen palkitaan. Hyväksi havaittuna vinkkinä; jos paikka on suosittu, koita jotain muuta millä muut kalastavat.

Hyväksi havaittu peruspaletti syksyiselle saaristomerelle

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.