Vesillä ollessa usein näkee venekuntia jigaamassa, josta kuuluu ja näkyy, että kalaa ei tule, mutta jigit ovat kylläkin pohjassa kiinni ja tuovat usein mukanaan levää. Ja kun hetki on heitetty, lähdetään pettyneenä pois vaikka kaiku kertoi paikalla olevan kalaa. Mikä meni pieleen? Mitä voisi tehdä toisin?

Asiaan on muuta helppo ratkaisu, jotka tekevät kalastuksesta mielyttävämpää ja tehokkaampaa.

1. Ankkuroi oikein
Paikannettuasi kalapaikan ja/tai kalat, ankkuroidu mielellään siten, että tuuli on takanasi ja pääset heittäämän syvältä matalaan päin. Näin saat hyvän tuntuman kalastukseen eikä jigi suurimmalla toidennäökisyydellä ole niin usein pohjassa, kivien väleissä kiinni. Ennen kuin lasket ankkurin veteen, käännä vene siihen asentoon missä se ankkuroitunakin on ja pysäytä vene. Sitten laske ankkuri ja säädä köysi/liina sopivan mittaiseksi, että vene pysyy paikallaan, muttei souda liikaa tuulen mukana. Ankkuroidu riittävän lähelle kaloja, jotta sinun ei tarvitse heittää hirmuisen pitkiä heittoja yltääksesi kaloille. Jos näin joutuu tekemään, kärsii tuntuma ja sen myötä myös saalis jää laihemmaksi. Ankkurina kannattaa käyttää bruce tai valaanpyrstö-mallista ankkuria. Nämä pitävät veneen hyvin paikallaan mutta eivät jää pohjaan jumiin eivätkä kierrä ankkuriköyttä. Muista noin metrin pätkä kettinkiä ankkurin edessä. Tämä parantaa pitoa huomattavasti. Ankkuroituessa muista muu vesiliikenne, eli vältä ankkuroitumista kovin liikennöidylle alueelle. Samaten kunnioita kanssakalastajan tilaa. On kohteliasta pysytellä vähintään heiton kantaman päässä.

2. Kalasta alue systemaattisesti
Sattumanvarainen ankkurointi ja epämääräinen jigin roiskiminen sinne-tänne harvemmin antaa hyvin kalaa. Tehokkaaseen toimintaan kannattaa panostaa. Kalastaminen on miellyttävämpää, helpompaa ja usein tehokkaampaa, kun pääset heittämään syvemmältä matalempaan päin. Näin saat pidettyä hyvää tuntumaa jigiin ja havaitset siimasta kalojen hennotkin tärpit. Sama pätee, jos paikalla on kovempi virtaus. Vastavirtaan heittäminen on usein huomattavasti tehokkaampi ja tunnokkaampikin tapa kalastaa kuin myötävirtaan jigin lilluttaminen. Toki välillä on tilanteita, kun tämä ei toimi. Kalat ovat paikalla, mutta eivät reagoi vaikka väriralli on käynyt kiivaana ja jigipäiden painojakin on muuteltu. Nyt kannattaa koittaa tarjota syöttiä kalalle toisesta suunnasta. Eli ankkuroidu siten, että pääset heittämään pitkin patin tai penkan reunaa sillä syvyydellä jolla kalat ovat. Myös nyt ankkuroidu mielellään siten, että tuuli painaa siimaasi mahdollisimman vähän pussille. Joskus taas virtaukset ovat sellaisia että toimiva tapa on ainoastaan tarjota jigiä matalasta syvemmälle.

Oli miten oli, hae systemaattisesti päivän oikea tapa toimia, niin usein se palkitaan.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.