Näin syksyllä kun kuha on tullut salmivesiin ja sisäselille, ovat jigaajatkin usein löytäneet paikoille sankoin joukoin. Kalaa on paljon ja vavat taipuvat, ainakin mielikuvissa.

Kuha on mielenkiintoinen kala, joka välillä vaan ei ota. Vaikka kaikuluotaimeen saisi näkymään komeita kaaria ja varmistettua, että ne eivät ole lahnoja, kuhaa vaan ei saa ottamaan. Mistä se johtuu? Onko virtaus kääntynyt pohjassa? Vatsa täynnä? Väärä väri? Vai olisiko niin, että paikalla on jo kalastettu niin paljon, että kalat ovat käyneet erittäin varovaisiksi?

Pidä pieni tauko, katso kartasta lähellä oleva hieman matalempi ”hylly” ja etsi sieltä pohjasta kivikkoa. Mitä enemmän, sitä parempi. Jos tämä paikka on vielä aivan tuulen ja suojan rajamailla, vielä parempi. Kalat pyrkivät menemään häiriötekiöiltä suojaan, olivat ne tekijät sitten rajut olosuhteet, hylkeet tai kalastajat. Usein kuhat pakkautuvat monttuihin, josta jigaajan on ne helppo tavoittaa. Toinen paikka jonne kuhatkin menevät on hieman matalampi kivikko/louhikko. Täältä ei kalastajakaan niitä yleensä niin helposti saa. Oikein kivikkoinen pohja katkoo helposti jigaajan siimat ja aiheuttaa runsaasti välinetappioita. Siksi näillä paikoilla saa usein kalastaa melko rauhassa.

Kivikossa on tärkeää, että ei päästä siimaa valumaan pohjaan. Eli, kun jigi tömähtää pohjaan ja siima notkahtaa pussille, kelaa välittömästi löysät pois. Ankkuriköysi kannattaa pitää niin lyhyenä kuin mahdollista, jotta vene ei liiku niin paljon sivuttaissuunnassa. Lisäksi käytä mahdollisimman kevyttä jigipäätä. Tässä on erittäin tärkeää, että pääset heittämään syvemmältä matalempaan päin. Näin minimoit jigien pohjaan tarttumisen ja välinetappiot.

Jos kuitenkin haluat jigata syvältä tutuilta paikoilta, tai kalastaa vielä syvemmältä, koita kolmion mallista jigipäätä. Hyvin vettä leikkaavan pään avulla sinun ei tarvitse kasvattaa jigipään painoa, vaikka pitäisi päästä vähän syvemmällekin tai virtaus voimistuu.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.