Nyt kun vuosikin on vaihtunut, alkaa paikoitellen, jopa merellä, olemaan pilkkimiehen kantavia jäitä. Ensijäille haluaa moni, toiveina on ns. pakan räjäyttäminen, eli päästä ensimmäisenä ottipaikoille kiihkeästi syövien ahventen pariin. Mielikuvissa siintää luonnollisesti suuret körmyniskat ja pannukarkeat raitapaidat.

Talvisen ahvenen pilkinnän mielletään perinteisesti tapahtuvan selkäpattien, rinteiden sekä salmien suiden välittömässä läheisyydessä. Valitettava tosiasia on se, että näiltä alueilta on viimeisinä vuosina ollut vaikea tavoittaa suurta ahventa, ainakin lounaisella merialueella. Perinteinen pilkkisaalis koostunee monella pitkälti noin 20cm ahvenesta. Niitä suurempia ahvenia haetaan samoilta paikoilta uudestaan ja uudestaan. Olisiko aika koittaa jotain muuta?

Välillä kuulee joidenkin saaneen suuria ahvenia ”vahingossa”. Kun näitä saamamiehiä on päässyt haastattelemaan on käynyt ilmi, että paikkatyypit ovat lähes aina samanlaisia: matalaa ja ruohoa/kaislaa. Tämä sama kaava on toistanut tulostaan niin vahinkokaloilla kuin aivan tarkoituksenmukaisesti haetuilla ahvenilla. Suurta ahventa on hyvät mahdollisuudet löytää rehevistä, matalista lahdista aivan kaislan reunasta. Lahden välittömässä läheisyydessä on kuitenkin hyvä olla myös syvempää ja mielellään ajoittan hieman virtaavaa vettä. Sisällä lahdissa suuri ahven saa suojaa sekä haluamaansa suurempaa ruokaa; pääosin särkeä. Vettä ei kalastettavilla paikoilla välttämättä tarvitse olla kuin noin metri. Tärppiväli saattaa olla välillä pitkäkin, mutta niitä suuria kannattaa odottaa. Näillä seuduilla on syytä varautua haukien vierailuihin varustamalla pilkki tai syötti puruperukkeella. Ohut Jawline toimii mainiosti perukkeena pilkille ja rigausmateriaalina täkyonginnassa.

Koska kalastetaan matalissa vesissä pilkin tulisi olla maltillisella nopeudella uppoava. Kevennetyt tasapainopilkit ovat toimineet mainiosti samoin särkitäky on ollut erittäin tehokas. Flee toimii myös pilkkinä matalassa vedessä mainiosti selästä kiinnitettynä. Pilkin kokoa ei kannata säästellä, isoa profiilia isolle ahvenelle. Muista rauhallinen uitto. Vaikka välillä pilkkiä pitäisikin käskyttää agressiivisesti, pidä välillä pidempiä taukoja.

Muistakaa maltti, erityisesti suurempien kalojen kanssa. Isot ahvenet kannattaa laskea kuvauksen ja mahdollisen mittauksen sekä punnituksen jälkeen varovasti takaisin veteen, jotta nämä suuret kalat pääsisivät jakamaan geenejään vielä tulevissakin kututapahtumissa.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.